7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

DW: Σύμπνοια των G7 - όχι όμως και για τη Β. Ιρλανδία

DW: Σύμπνοια των G7 - όχι όμως και για τη Β. Ιρλανδία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνόδου G7, των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών του πλανήτη, στο θέρετρο Κάρμπις Μπέι της Κορνουάλης με την αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμια κλίματα να βρίσκεται στο επίκεντρο. Βασικό θέμα που συζητούν οι ηγέτες είναι η στήριξη φτωχότερων χωρών με ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεισφέρουν με 500 εκατομμύρια δόσεις, η Μεγάλη Βρετανία με 100 εκατομμύρια, ενώ ανοιχτό παρέμενε μέχρι χθες βράδυ το ύψος της γερμανικής συμμετοχής.

Το κλίμα που αποτυπώνεται στη σύνοδο είναι όντως θετικό. Όμως η Βασίλισσα Ελισσάβετ έκανε χθες στην ομαδική φωτογραφία των ηγετών μαζί της, την ερώτηση που σκέφτονται όλοι… σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle. «Πρέπει να δείχνετε ότι περνάτε καλά;». Ναι μεν όλα βαίνουν καλώς στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και των εμβολιασμών, με τους ηγέτες να έχουν μια κοινή γραμμή και μάλιστα να εμφανίζονται ιδιαίτερα ευδιάθετοι και πρόθυμοι να συνεργαστούν, όμως το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας συνεχίζει να δημιουργεί τριγμούς μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πονοκέφαλος» για τη Βόρεια Ιρλανδία

Συγκεκριμένα σήμερα, από το πρωί το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αλλά και τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ. Πιο αναλυτικά η ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται αμετάκλητη και ζητά επιτέλους να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα του Brexit άρα και το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο προβλέπει τελωνειακούς ελέγχους στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δε Βρετανία φαίνεται να θέλει να παρακάμψει τους τελωνειακούς ελέγχους ή έστω να μεγαλώσει την περίοδο χάριτος για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Υπενθυμίζεται πως πριν από τη σύνοδο στην Κορνουάλη, η ευρωπαϊκή πλευρά είχε δηλώσει ότι «η υπομονή εξαντλείται» και μάλιστα ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει ότι στη συμφωνία του Brexit «τίποτα δεν είναι διαπραγματεύσιμο». Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομινίκ Ράαμπ, μόλις χθες παρότρυνε τους Ευρωπαίους να τηρήσουν μια πιο «πραγματιστική θέση και να μην είναι τόσο ακριβολόγοι». Σήμερα πάντως καμία πλευρά δεν θέλει να χαλάσει το κλίμα της συνόδου, όμως θέλοντας και μη, το ζήτημα θα βρεθεί μπροστά τους τις επόμενες ημέρες. H περιβόητη περίοδος χάριτος της εφαρμογής του πρωτοκόλλου τελειώνει στα τέλη Ιουνίου και η ένταση αναμένεται να αυξηθεί.

Κοινό σχέδιο για μελλοντικές πανδημίες

Εντωμεταξύ, εν μέσω γευμάτων και περιπάτων στις αμμουδιές της Κορνουάλης, οι ηγέτες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν κοινό πλάνο αντιμετώπισης μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων. Το σχέδιο δράσης θα περιλαμβάνει συντονισμό με στόχο να επιταχύνεται η ανάπτυξη και η έγκριση εμβολίων σε λιγότερο από 100 ημέρες, ενίσχυση των επιδημιολογικών εργαστηρίων και ενδυνάμωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από την 47η τριήμερη σύνοδο των G7 δε λείπουν και οι διαμαρτυρίες, με εκατοντάδες ακτιβιστές να έχουν συγκεντρωθεί στην Κορνουάλη ζητώντας από τους ηγέτες να αναλάβουν πιο δραστικά και γρήγορα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής και οικολογικής κρίσης.