7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

DW: Μπρος πλημμύρες, πίσω καύσωνας για τους Ιταλούς

DW: Μπρος πλημμύρες, πίσω καύσωνας για τους Ιταλούς

Οι καιρικές συνθήκες στην Ιταλία που άλλοτε χαρακτηρίζονται από ισχυρές νεροποντές και άλλοτε από καύσωνα αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης της DW.

Όπως αναφέρει, Ιταλοί έτοιμοι για διακοπές, αλλά με προβληματικές καιρικές συνθήκες. Από σήμερα το απόγευμα ισχυρές νεροποντές και χαλάζι αναμένονται στη βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, του Τορίνο και, βαθμιαία, στον υπόλοιπο Βορρά. Αντιθέτως, στην παραθαλάσσια περιφέρεια της Απουλίας με πρωτεύουσα το Μπάρι, στην περιοχή Μπαζιλικάτα της Κάτω Ιταλίας, καθώς και στο νησί της Σαρδηνίας το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει τους 42 βαθμούς.  

Μόνον στη Ρώμη και στην Τοσκάνη η ζέστη δεν θα είναι τόσο αφόρητη. Η θερμοκρασία θα περιοριστεί στους 36 βαθμούς, αλλά με υψηλό ποσοστό υγρασίας. Πάντως οι Ιταλοί ετοιμάζονται για το μεγάλο κύμα των θερινών διακοπών. Τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ιταλίας (Federalberghi),δείχνουν ότι συνολικά θα πάει διακοπές το 54,5% των πολιτών. Σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, που ανέβαζαν το ποσοστό όσων επέλεγαν ξένο θέρετρο στο 15% του συνόλου, τώρα η «ξεκούραση εντός συνόρων» κερδίζει αδιαμφισβήτητα έδαφος. Σύμφωνα με την Federalberghi το 93,3% των Ιταλών διάλεξε τελικά θερινές  διακοπές Μade in Italy.

Προφανώς στην απόφαση αυτή συνέβαλαν οι ανησυχίες για την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού και οι δυσκολίες για τυχόν υποχρεωτική  περίοδο απομόνωσης σε χώρα του εξωτερικού. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι τις τελευταίες ημέρες πολλές ιταλικές εφημερίδες, με άρθρα και σχόλια, στήριξαν- με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο- τον εσωτερικό τουρισμό. Έγινε μεγάλη αναφορά στην ταλαιπωρία τουριστών που έπρεπε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αλλά έμειναν στα διάφορα αεροδρόμια της χώρας, λόγω του ότι ξέχασαν να συμπληρώσουν εγκαίρως την ψηφιακή φόρμα PLF. Για όσους πάντως επιλέξουν τελικά το εξωτερικό η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κροατία παραμένουν κύριοι προορισμοί και φέτος.