8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

DW: Καταθέτει ο κύριος κατηγορούμενος για τη βομβιστική επίθεση στο Παρίσι

DW: Καταθέτει ο κύριος κατηγορούμενος για τη βομβιστική επίθεση στο Παρίσι

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται η ακροαματική διαδικασία για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπατακλάν, σε στάδιο και σε εστιατόριο των Παρισίων στις 13 Νοεμβρίου 2015 με 130 θύματα, αναφέρει η Deutsche Welle με την ανάκριση να επικεντρώνεται στο δικό του μυστηριώδες πέρασμα από την Ελλάδα το ίδιο καλοκαίρι.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μόνος επιζών από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, ανακρίνεται σήμερα και αύριο στο ειδικό Κακουργιοδικείο Παρισίων για τον ακριβή ρόλο του στις επιθέσεις, που είχαν τον τραγικό απολογισμό των 130 νεκρών.

Σχεδόν πάντα σιωπηλός από την έναρξη της δίκης στις 8 Σεπτεμβρίου ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ δεν έχει άλλα περιθώρια. Οι οικογένειες των θυμάτων περιμένουν να τους βοηθήσει να καταλάβουν. Θα μιλήσει άραγε;

Η σημερινή ανάκριση στρέφεται στην περίοδο πριν από τον Νοέμβριο του 2015: Ποιες οι επαφές του, τα ταξίδια του, το ταξίδι του αδελφού του στη Συρία στις αρχές του 2015, αλλά και το δικό του μυστηριώδες πέρασμα από την Ελλάδα το ίδιο καλοκαίρι.

Η συνειδητή ριζοσπαστικοποίηση

Οι αντιφατικές έως τώρα δηλώσεις για το άτομό του από συνεργούς και συγκατηγορούμενους και η δική του σιωπή δεν επέτρεψαν να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα- κλειδί, γιατί δεν εκτινάχτηκε ενεργοποιώντας τη ζώνη. Η πραγματογνωμοσύνη δεν κατόρθωσε να προσδιορίσει εάν είχε προσπαθήσει ή όχι να ενεργοποιήσει τον πυροκροτητή. Τεχνικοί εμπειρογνώμονες αναμένεται να επανέλθουν στο θέμα τον Μάρτιο.

Στο μεταξύ δυο εντεταλμένοι ψυχίατροι έδωσαν πριν από πενθήμερο τη δική τους πραγματογνωμοσύνη για τον χαρακτήρα του κατηγορούμενου και τη ριζοσπαστικοποίησή του. Μιλούν για συνειδητή επιλογή «απανθρωπισμού» ως λέγουν, με συμμετοχή σε οργανωμένη ριζοσπαστική δράση που κατέληξε σε «έργο μαζικού θανάτου».

Από τις 6 έως τις 22 Απριλίου θα έχουμε τις αγορεύσεις των δικηγόρων των θυμάτων, ενώ η ανάγνωση της τελικής ετυμηγορίας προβλέπεται για τις 24 με 25 Μαΐου.