DW: Η επιστροφή του Berlusconi

DW: Η επιστροφή του Berlusconi

O Silvio Berlusconi γιορτάζει σήμερα τα ογδοηκοστά πρώτα γενέθλιά του. Έξι χρόνια μετά το τέλος της πολιτικής του καριέρας που συνοδεύθηκε από σωρεία σκανδάλων φαίνεται να σχεδιάζει μια δυναμική επιστροφή στην πολιτική και παρουσιάζει μάλιστα τον εαυτό του ως τον νικητή των ερχόμενων εκλογών, οι οποίες αναμένεται να γίνουν το αργότερο την ερχόμενη άνοιξη, όπως αναφέρει η DW.

Στη σκιά της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο Berlusconi παρουσιάζεται ως μετριοπαθής πολιτικός ωστόσο δεν αποκλείει και συνεργασία με την Λέγκα του Βορρά, το αδελφό ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

«Η ικανότητά του να επιβιώνει είναι καταπληκτική, θα έλεγα πως δεν υπάρχει άλλος πολιτικός σαν αυτόν στην Ιταλία» λέει ο Volfango Picoli από τη δεξαμενή σκέψης Teneo.

Ωστόσο ο Berlusconi δεν μπορεί να γίνει και πάλι πρωθυπουργός. Μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή δεν μπορεί να αναλάβει πολιτικά αξιώματα μέχρι το 2019.

Την ίδια ώρα όμως ο ίδιος παρουσιάζεται ως αυτός που θα κινεί τα νήματα στις επόμενες εκλογές. «Μυρίζω το άρωμα της νίκης στις επόμενες εκλογές. Ολοένα και πιο πολλοί Ιταλοί με παρακαλούν να αλλάξω τα πράγματα στη χώρα μας που δεν λειτουργούν».

Ο Berlusconi έχει αρχίσει να παρουσιάζεται ως σοβαρός πολιτικός παρά τα σκάνδαλα τα οποία περιείχαν τα πάντα: σεξ, φοροδιαφυγή, καταδίκες. Του συγχώρεσαν άραγε οι Ιταλοί τα λάθη του παρελθόντος; Ξέχασαν ότι οδήγησε τη χώρα του στην οικονομική κρίση και πως η αποχώρησή του έκανε ολόκληρη την Ευρώπη να αναστενάξει από ανακούφιση;

Ο Silvio Berlusconi αντλεί την αισιοδοξία του κυρίως από την επιτυχία των δεξιών κομμάτων στις δημοτικές εκλογές.

Ο Matteo Renzi θα θέσει υποψηφιότητα και πάλι για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Πριν από εννέα περίπου μήνες καταποντίστηκε μετά από ένα δημοψήφισμα που αφορούσε σε συνταγματικές αλλαγές στη χώρα και δεν φαίνεται να μπορεί να ανακάμψει. Το λαϊκιστικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Πέντε Αστέρια προηγείται του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο ο τρόπος διοίκησης της δημάρχου της Ρώμης Virginia Rdgi δεν δίνει την εντύπωση ότι τα Πέντε Αστέρια μπορούν πραγματικά να κυβερνήσουν.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία, ο Berlusconi εμφανίζεται ως μετριοπαθής πολιτικός. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajiani, φίλος του Berlusconi, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε μάλιστα πως «είναι αυτός που μπορεί να σταματήσει τον λαϊκισμό στην Ιταλία. Ο Berlusconi εγγυάται σταθερότητα όπως το έκανε πάντοτε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ