DW: Η ΕΕ διαβουλεύεται αλλά το διαβατήριο εμβολιασμού είναι ακόμα μακριά

DW: Η ΕΕ διαβουλεύεται αλλά το διαβατήριο εμβολιασμού είναι ακόμα μακριά

Κοινή θέση του γερμανικού Τύπου, μία ημέρα μετά την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ότι μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να έχουν θέσει σε διαβούλευση το «διαβατήριο εμβολιασμού» ωστόσο όλα δείχνουν ότι αυτό θα καθυστερήσει ακόμη να καθιερωθεί.

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung, «Η ΕΕ διαβουλεύεται για τα διαβατήρια εμβολιασμού», με την εκτίμηση ότι «ορισμένα κράτη-μέλη ζητούν ελευθερία μετακίνησης για όσους πολίτες προστατεύονται απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ άλλες κυβερνήσεις θεωρούν πρόωρη τη σχετική συζήτηση. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Γερμανία». Η συγκεκριμένη εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι υπέρμαχοι του διαβατηρίου εμβολιασμού είναι η Ελλάδα και η Αυστρία ενώ θεωρεί ότι τη συζήτηση πυροδοτεί ο ίδιος ο τουριστικός κλάδος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, η οποία αναφέρει ότι το διαβατήριο εμβολιασμού «ήταν μια ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε προκαλέσει εντύπωση από την αρχή». Σημειώνει επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητούσε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού αναγνωρισμένο σε όλη την ΕΕ, που θα επέτρεπε την ελεύθερη κυκλοφορία για λόγους αναψυχής στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, αν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στήριξε την ιδέα, η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί τις ενστάσεις της. Καταλήγει όμως η Handelsblatt ότι η ιδέα δεν έχει πεθάνει.

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναφέρεται στον διαχωρισμό των Ευρωπαίων σε στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά είναι οι Έλληνες, οι Κύπριοι, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με την υποστήριξη Δανίας και Σουηδίας, οι οποίες σκανδιναβικές αυτές χώρες αναπτύσσουν εθνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού και θέλουν να τα αξιοποιήσουν κατ' αρχήν στο εσωτερικό τους. Στο ίδιο στρατόπεδο και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Στην αντιπέρα όχθη βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, που προειδοποιούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν ταξίδια για λόγους αναψυχής.

Η γερμανόφωνη αλλά ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ) βλέπει το θέμα από άλλη οπτική. Θεωρεί ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, πιέζουν για να μην χάσουν μία ακόμη σεζόν ενώ Γερμανία και Γαλλία φαίνεται να έχουν ενδοιασμούς. «Θα χρειαστεί χρόνος για να διευκρινιστεί τι ακριβώς μπορεί να κάνει κανείς με το πιστοποιητικό αυτό», καταλήγει η ελβετική εφημερίδα.

Τέλος, ενώ συνεχίζονται οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί, ανησυχία προκαλούν οι βραχυπρόθεσμες εξελίξεις με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στα γαλλογερμανικά σύνορα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λωραίνης. Γαλλία και Γερμανία επιχειρούν τώρα συνοριακούς ελέγχους με κοινές περιπολίες. Για αυτό το θέμα η FAZ αναφέρει ότι «μόνον όσοι διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα για επαγγελματικούς λόγους εξαιρούνται πλέον από την υποχρέωση να προσκομίσουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR). Όλοι οι άλλοι, για παράδειγμα όσοι ταξιδεύουν για οικογενειακούς λόγους ή για να επισκεφθούν ασθενείς, υποχρεούνται να επιδείξουν ένα αρνητικό τεστ. Μέχρι σήμερα προβλεπόταν μία εξαίρεση για όσους παρέμεναν λιγότερο από 72 ώρες στη γειτονική χώρα».