8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

DW: Επικράτηση των ρομπότ - δολοφόνων στα πεδία μάχης; - Οπλικά συστήματα νέας γενιάς

DW: Επικράτηση των ρομπότ - δολοφόνων στα πεδία μάχης; - Οπλικά συστήματα νέας γενιάς
Shutterstock

Φονικές καταστροφές μπορούν να πραγματοποιήσουν τα drones - καμικάζι, θυμίζοντας ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Σε αντίθεση με τα τηλεκατευθυνόμενα, τα οπλικά συστήματα νέας γενιάς, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης χειρίζονται ανεξάρτητα την τελευταία φάση της επίθεσης. Η χρήση των όπλων αυτών αποτελεί για ακόμη μια χρονιά το αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για Συμβατικά Όπλα (CCW) στη Γενεύη, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τη συμμετοχή 80 χωρών.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τα όπλα αυτά, εξοπλισμένα με κάμερες, αισθητήρες και έλικες «κλειδώνουν» τον στόχο τους, δρουν ανεξάρτητα και επιτίθενται. Ο αλγόριθμος τούς παρέχει αυτή την «ανεξαρτησία». Αφού ολοκληρώσουν την επίθεση αυτοκαταστρέφονται. Οι επικριτές τους τα αποκαλούν «δολοφονικά ρομπότ» κάνοντας λόγο για θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα που μπορεί να είναι είτε drones είτε ρομποτικές μηχανές είτε υποβρύχια.

Οι χώρες που μετέχουν στη Σύνοδο έχουν διαφορετικές απόψεις περί χειρισμού των «αυτόνομων» όπλων. Ορισμένοι ζητούν να απαγορευθεί η χρήση τους καθώς ένας αλγόριθμος δεν πρέπει να κρίνει την έκβαση μιας πολεμικής διένεξης, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για θέσπιση δεσμευτικών κανόνων. Βασική απαίτηση είναι η διατήρηση του ανθρωπίνου δυναμικού που θα ελέγχει τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα ανά πάσα στιγμή.

Από το 2014 η διεθνής κοινότητα πραγματοποιεί δύο φορές τον χρόνο συνόδους προκείμενου να συζητήσει το αμφιλεγόμενο ζήτημα. Οι θέσεις των κρατών απέχουν διαμετρικά. ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα αντιστέκονται σε μέτρα που θα θέσουν δεσμευτικούς κανόνες ή θα σημαίνουν απαγόρευση χρήσης αυτών των όπλων, επειδή φοβούνται στρατηγικά και στρατιωτικά μειονεκτήματα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επίσης δυσχέρανε τις διαπραγματεύσεις καθώς η Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο μπλόκαρε την τελευταία συνάντηση μη εγκρίνοντας την ατζέντα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτόνομα οπλικά συστήματα στον πόλεμο με την Ουκρανία, τα οποία θεωρείται ότι είναι drones - καμικάζι. Οι επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιούν εδώ και καιρό πως τα μικρά οπλισμένα drones μπορούν να παραχθούν μαζικά και φθηνά και τον προγραμματισμό τους μπορούν να αναλάβουν ακόμα και φοιτητές πληροφορικής. «Αν δεν χρειάζεται χειριστής των όπλων, μπορεί κανείς να στείλει δεκάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια όπλα» δηλώνει ο Βρετανός ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης Στιούαρτ Ράσσελ σε συνέντευξή του στην DW. «Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούμε όπλα πιο θανατηφόρα από την ατομική βόμβα».

Επένδυση κρατών σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας

Παρά τις εκκλήσεις περί απαγόρευσης των ρομποτικών όπλων, τα κράτη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επενδύουν περισσότερα χρήματα στις ένοπλες δυνάμεις τους, κατά προτίμηση σε σύγχρονα συστήματα όπλων νέας γενιάς. Η Γερμανία επενδύει επιπλέον 100 δισεκατομμύρια ευρώ στον ομοσπονδιακό στρατό και σε οπλικά συστήματα, όπως το Future Combat Air System (FCAS) που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει να αποκηρύξει εντελώς τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα των όπλων επόμενης γενιάς καθώς στη σύνοδο της Γενεύης δεν έλαβε ξεκάθαρη θέση περί του θέματος. Αλλά δεν είναι και η μόνη χώρα καθώς ο ΟΗΕ δεν μπορεί να θεσπίσει μεμονωμένα την απαγόρευση ρομποτικών όπλων ή να θέσει δεσμευτικούς κανόνες για τη χρήση τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε αναζήτηση μιας εναλλακτικής, ενός κράτους που θα ηγηθεί ενός κινήματος απαγόρευσης και θα πείσει και άλλα κράτη. Η Ολλανδία ίσως αποτελέσει τον πυλώνα αυτής της εναλλακτικής. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Βανέσσα Βος, ο χρόνος πιέζει παράλληλα με την τεχνολογική πρόοδο που γίνεται επικίνδυνη.«Γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέους κανόνες πριν επαληθευθεί το χειρότερο σενάριο».