DW: Δρομολογεί η An. Merkel τη διαδοχή της με την πρωθυπουργό An. Kramp-Karrenbauer

DW: Δρομολογεί η An. Merkel τη διαδοχή της με την πρωθυπουργό An. Kramp-Karrenbauer

Το προεδρίο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) υπερψήφισε τη Δευτέρα το πρωί την πρόταση της προέδρου του κόμματος Angela Merkel να προτείνει στο έκτακτο κομματικό συνέδριο, που θα συγκληθεί στις 26 Φεβρουαρίου, την Annegret Kramp-Karrenbauer ως νέα γενική γραμματέα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως με αυτή την κίνηση η καγκελάριος Merkel ανταποκρίνεται στο αίτημα πολλών στο κόμμα της να δρομολογήσει τη διαδοχή της, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Πετυχημένη πολιτική διαδρομή

Και για τα γερμανικά δεδομένα το όνομα Annegret Kramp-Karrenbauer δεν είναι εύκολο να το προφέρει κανείς. Αλλά θα πρέπει μάλλον να το συνηθίσει κανείς. Η νυν πρωθυπουργός του μικρού γερμανικού κρατιδίου του Ζάαρ, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Γαλλία, αναδεικνύεται σε κεντρικό παίκτη της γερμανικής πολιτικής σκηνής και σε δελφίνο για τη διαδοχή της καγκελαρίου Angela Merkel . Να σημειωθεί πως και η κ. Merkel  κατείχε το αξίωμα της ΓΓ του CDU πριν αναλάβει την ηγεσία του κόμματος και στη συνέχεια εκλεγεί καγκελάριος.

Η επιλογή της κ. Kramp-Karrenbauer, που θεωρείται έμπιστη της καγκελαρίου Merkel, εξέπληξε μεν την κοινή γνώμη της Γερμανίας, ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί τις πολιτικές της ικανότητες. Η 55χρονη μητέρα τριών παιδιών ήταν διαδοχικά υπουργός Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο κρατίδιο του Ζάαρ πριν αναδειχθεί το 2011 πρωθυπουργός του κρατιδίου.

Από τότε κατάφερε δύο φορές να κερδίσει τις τοπικές εκλογές - την τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2017, σε μια περίοδο που το κόμμα της σημείωνε σε εθνικό επίπεδο θεαματική πτώση.

Πραγματισμός και κοινωνικές ευαισθησίες

Όπως και η καγκελάριος, η Annegret Kramp-Karrenbauer χαρακτηρίζεται από πραγματισμό και δεν διακατέχεται από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής υποστηρίζει τις θέσεις της αριστερής πτέρυγας του κόμματός της.

Σε ζητήματα όμως αξιών η καθολική πολιτικός διατηρεί συντηρητικές απόψεις. Όπως και η Angela Merkel, έτσι και η Annegret Kramp-Karrenbauer είχε διαφωνήσει με το να νομιμοποιηθεί ο «γάμος για όλους», με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα ενός πολιτικού γάμου σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Φωτογραφία AP