DW: Δημοσίευμα για «σλαβομακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα - Δίκη για τη λέξη «ντόπια»

DW: Δημοσίευμα για «σλαβομακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα - Δίκη για τη λέξη «ντόπια»

Θέμα «σλαβομακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα επαναφέρει με δημοσίευμά της η Deutsche Welle, που φιλοξενεί δηλώσεις Νίκου Σακελλάριου, ο οποίος υποστηρίζει ότι το θέμα είναι ένα δυσάρεστο κεφάλαιο στην ελληνική ιστορία, «με το οποίο δεν έχουμε ασχοληθεί σε βάθος».

Ο κ. Σακελλάριος κάνει λόγο για πιέσεις που ασκήθηκαν σε Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950 και αναφέρεται στο χωριό του: «Μια μέρα του καλοκαιριού του 1959 ήρθαν οπλισμένοι στρατιώτες. Συγκέντρωσαν τους ανθρώπους στην πλατεία και έπρεπε όλοι μαζί να ορκιστούν πως δεν θα ξαναμιλούσαν τη γλώσσα τους».

Εν τω μεταξύ «κανείς πλέον δεν τολμά να υπερασπιστεί τις σλαβομακεδονικές ρίζες του», συμπληρώνει, ενώ άγνωστο παραμένει για πόσους ανθρώπους πρόκειται, όταν γίνεται λόγος για σλαβομακεδονική μειονότητα, όπως λέει στην DW. «Όταν συζητάμε το θέμα, γίνεται λόγος για 6.000 ψηφοφόρους, αλλά υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι στην Βόρεια Ελλάδα που προσπαθούν να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα» δηλώνει η Ευαγγελία Αψή από το κόμμα «Ουράνιο τόξο», το οποίο υπεραμύνεται των δικαιωμάτων της σλαβομακεδονικής μειονότητας. 

H DW αναφέρεται στην εκδίκαση μιας υπόθεσης στις Σέρρες, όπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων προσέφυγε εναντίον του συλλόγου με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων ΚΥΡΙΛΛΟΣ & ΜΕΘΟΔΙΟΣ» με έδρα στην Ηράκλεια Σερρών, η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και στο καταστατικό του αναγράφει ότι μεταξύ των σκοπών του είναι η διατήρηση και διάδοση της «ντόπιας» γλώσσας.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου εκτυλίσσεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε μια γλωσσολόγο, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, και στους δικηγόρους της πολιτική αγωγής. Αντικείμενο της διαμάχης είναι η χρήση της λέξης «ντόπια», η οποία κατά τη γνώμη της είναι συνώνυμη της σλαβομακεδονικής γλώσσας. 

«Όταν ακούει κανείς στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας τη λέξη 'ντόπια' γνωρίζει πως πρόκειται για τη σλαβομακεδονική γλώσσα» δηλώνει ο Κώστας Δεμελής, συνήγορος υπεράσπισης. Ωστόσο όταν η δικαστής ρωτάει «Ποια είναι η τοπική γλώσσα στις Σέρρες;», οι μάρτυρες το επιβεβαιώνουν: ελληνικά.

Σύμφωνα με την DW, η ερώτηση που πλανάται στον αέρα και κυρίως ενδιαφέρει είναι εάν η σλαβομακεδονική κουλτούρα είναι τμήμα της ελληνικής; «Ο παππούς μου, ο προπάππους μου και ο προ-προ-πάππους μου δεν ήρθαν από κάπου, αλλά έμεναν πάντα εδώ» υπογραμμίζει ο Νίκος Σακελλάριος και πάλι

Το δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρει πως το ζήτημα της ύπαρξης ή όχι σλαβομακεδονικής μειονότητας συναντά έντονες αντιστάσεις στην ελληνική κοινωνία και πως η δίκη στις Σέρρες επαναφέρει στο προσκήνιο ένα θέμα που προκαλεί εντάσεις. 

Φωτογραφία: DW