Δυτ. Θεσσαλία: Σε 9.359,60 οι ανακυκλώσιμοι τόνοι για το 2020

Δυτ. Θεσσαλία: Σε 9.359,60 οι ανακυκλώσιμοι τόνοι για το 2020

 Στους 9.359,60 ανέρχονται οι ανακυκλώσιμοι τόνοι που δέχθηκε για το 2020 από τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δυτικής Θεσσαλίας που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αρτεσιανού στον Δήμο Καρδίτσας σύμφωνα με στοιχεία της Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.. Τα υλικά που ανακυκλώνονται είναι χάρτινες, πλαστικές, γυάλινες και μεταλλικές συσκευασίες.

 Η δυναμικότητα του εγκατεστημένου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο Κέντρο είναι 5 τόνοι ανά ώρα και μπορεί να εξυπηρετήσει πληθυσμό περισσότερο από 450.000 άτομα. Από το σύνολο των παραπάνω τόνων, οι 4.917,40 αφορούν την Π.Ε. Τρικάλων και οι 4.442,20 την Π.Ε. Καρδίτσας. Στη Δυτική Θεσσαλία, λειτουργούν πέντε Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων από την Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.: τρείς στην Π.Ε. Καρδίτσας και δυο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων. Όλοι είναι όμοια κατασκευασμένοι (διαφέρει ο Σ.Μ.Α. Καρδίτσας που διαθέτει τρεις χοάνες εκφόρτωσης ενώ οι άλλοι διαθέτουν δυο) και καλύπτουν τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων βάσει γεωγραφικής θέσης. Τα απορριμματοφόρα φθάνουν στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων μέσω σύντομου δρομολογίου, ζυγίζονται και εκφορτώνουν το περιεχόμενο στους περιέκτες. Στη συνέχεια, τα φορτηγά των Σ.Μ.Α. μεταφέρουν προς τελική διάθεση τα απορρίμματα στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Τρικάλων. Αυτός έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί στη θέση «Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας» της Δ.Κ. Παλαιοπύργου του Δήμου Τρικκαίων.

 Στο ΧΥΤΑ καταλήγουν όλα τα παραγόμενα απορρίμματα των Δήμων της Δυτικής Θεσσαλίας καθώς και μικρές ποσότητες αποβλήτων που προσομοιάζουν με τα αστικά απόβλητα ιδιωτικών επιχειρήσεων. Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων ο δήμος Τρικκαίων κατέχει το ρεκόρ των ανακυκλώσιμων τόνων, με 3.521,32 για το 2020 και στην Π.Ε. Καρδίτσας ο δήμος Καρδίτσας με 3.324,92 επίσης για την ίδια χρονιά. Το σύνολο των απορριμμάτων και για τις δύο Περιφερειακές Ενότητες το 2020 ανήλθε σε 73.237,71 τόνους εκ των οποίων οι 40.617,98 τόνοι αφορούν την Π.Ε. Τρικάλων και οι 32.619,73 την Π.Ε. Καρδίτσας.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε πως προχωρά η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη δυτική Θεσσαλία με προϋπολογισμό περίπου 33.000.000 € (με ΦΠΑ), που αφορά τους 10 Δήμους των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

Με τη λειτουργία της Μονάδας αυτής επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων η μείωση τού προς υγειονομική ταφή ρεύματος απορριμμάτων και κατ' επέκταση η αύξηση της διάρκειας ζωής του ΧΥΤΑ, η ανάκτηση υλικών ή/και ενέργειας που μπορούν επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, η παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας, η παραγωγή ενέργειας μέσω της αξιοποίησης του βιοαερίου, κ.ά. Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής της Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. κ. Χρήστος Μπραζιτίκος, τονίζει πως η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή υλοποιεί συνεχώς δράσεις ευαισθητοποίησης των παιδιών στα σχολεία οι οποίες δυστυχώς, διεκόπησαν λόγω της πανδημίας, προσθέτοντας πως τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι τεράστια για την κοινωνία. Για αυτό και εμείς φροντίζουμε, καταλήγει οι περιοχές να εφοδιάζονται με τους μπλε κάδους ανακύκλωσης.