Δύσκολη νύχτα στη Νοτιανατολική Αττική

Δύσκολη νύχτα στη Νοτιανατολική Αττική

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ η μεγάλη φωτιά που μαίνεται εδώ και τρεις ημέρες σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε ύφεση, εξαιτίας και της πτώσης του αέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, κάλεσε τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στον δρόμο από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα καθώς η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα, καταστρέφοντας αμιγώς πευκόφυτη έκταση.

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Μαλλίρη έκανε λόγο για μια «δύσκολη ημέρα» καθώς η φωτιά στην Αττική δεν έχει ελεγχθεί, συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα και ότι συναντά τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. «Επεκτείνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε του πολίτες που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή να υπακούν άμεσα στις εντολές των αρχών και να απομακρύνονται άμεσα από τις περιοχές στις οποίες επεκτείνεται η πυρκαγιά.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έχουν κοπάσει αφήνοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την έκβαση της φωτιάς. Ωστόσο οι μετεωρολογικές προβλέψεις για το πρωί της Τετάρτης κάνουν λόγο για ενίσχυση των ανέμων. 

Νωρίτερα, σε αίτημα για διεθνή βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προχώρησε η Ελλάδα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Τελευταία ενημέρωση 00:52

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες το μεγάλο μέτωπο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αφήνοντας για πρώτη φορά ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι αύριο θα είναι ίσως μια διαφορετική μερα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, «Θα είναι κρίσιμες οι ώρες το πρωί».

«Θέλω να πιστεύω ότι με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η πυρκαγιά, είναι πολύ πιθανό μέσα στη νύχτα να μπουν οι πυροσβέστες μέσα, οπότε θα είναι πλέον πιο εύκολο να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα», είπε ο κ. Καπάκης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία από την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια χαράδρα κοντά στην Αγία Κυριακή, αλλά είναι θετικό ότι η πυρκαγιά δεν έφτασε στην Εθνική Οδό. Στο σημείο που πήγε να ξεφύγει, οι πυροσβέστες, δίνοντας τιτάνια μάχη, κατάφεραν να την σβήσουν, αλλά το μέτωπο έφτασε στα 500 μέτρα από την Εθνική. Αν οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταφέρουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά τη νύχτα, τότε μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι για την αυριανή μέρα, που αναμένεται και να ενισχυθούν οι ΒΑ άνεμοι.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανότατα θα αποσυρθεί και το αίτημα για βοήθεια από την Ε.Ε., στο οποίο απάντησε ήδη αρνητικά η Γαλλία, ενώ και οι άλλες χώρες της Μεσογείου έχουν σοβαρά δικά τους προβλήματα με πυρκαγιές.


Τελευταία ενημέρωση 23:05

Σύσκεψη στην Αεροπορική Βάση Πυρόσβεσης στην Ελευσίνα, από όπου επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στα μέτωπα των πυρκαγιών, είχαν απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με τους επικεφαλής της υπηρεσίας.

Ο κ. Τόσκας αφού ευχαρίστησε τα πληρώματα των αεροπλάνων που πετούν καθημερινά, σχεδόν ασταμάτητα, πάνω από τις εστίες των πυρκαγιών για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα αλλά και το τεχνικό προσωπικό της Βάσης που συντηρεί τα αεροσκάφη, χαρακτήρισε τεράστια την προσφορά τους και στις μεταφορές και στην αεροπυρόσβεση.

Τελευταία ενημέρωση 22:10

Άπνοια επικρατεί αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Αττικής γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία της φωτιάς μέχρι το ξημέρωμα. Ωστόσο σημειώνεται πως η μετεωρολογική πρόβλεψη κάνει λόγο για αυξημένους ανέμους την Τετάρτη.

Τελευταία ενημέρωση 21:17- Αναχώρησαν για Ελλάδα εξήντα πυροσβέστες από Κύπρο

Εξήντα πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και μέλη της Πολιτικής Άμυνας αναχώρησαν απόψε με μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 της Ελληνικής Αεροπορίας για να πάρουν μέρος στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται στην Ελλάδα.

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο βοηθός διευθυντής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λεωνίδας Λεωνίδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι πυροσβέστες θα ενημερωθούν αργά απόψε για τις περιοχές όπου θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας.

Η διευθέτηση για τη μετάβαση των πυροσβεστών στην Ελλάδα έγινε προτού η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει της συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Τελευταία ενημέρωση 20:46

Απαγορεύτηκε από την Τροχαία η είσοδος από την εθνική οδό προς Πολυδένδρι, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία τα σημεία στα οποία απαγορεύεται η διέλευση των αυτοκινήτων και γίνεται εκτροπή από τους τροχονόμους, είναι τα εξής:

- Οι δύο είσοδοι (Α και Β), απο την εθνική οδό προς Πολυδένδρι

- Ο παράδρομος Πολυδενδρίου και Αγίου Δημητρίου

- Πλατεία Καλάμου προς Αγίων Αποστόλων

- Λεωφόρο Μικροχωρίου και Οδυσσέα Ελύτη

- Λεωφόρο Καλάμουστο ύψος του Βασιλόπουλου

- Λεωφόρο Μικροχωρίου και Καπανδριτίου

- Λεωφόρο Καλάμου και Μικροχωρίου

- Παραλιακή Λεωφόρο Μαρκοπούλου, απο Μαρκόπουλο προς εθνική

- Λ. Μαρκοπούλου απο το ύψος του κοιμητηρίου προς Μαρκόπουλο

- Πλατεία Κρύας Βρύσης προς Πολυδλενδρι

- Γέφυρα Κιούρκων

- Κόμβο Μαρκοπούλου από παράδρομο εθνικής οδού και

- Λ. Καπανδριτίου στην είσοδο Πολυδενδρίου.

Τελευταία ενημέρωση 20:15

Νέα αναζωπύρωση, σημειώθηκε λίγο πριν τις 20:00 στο Καπανδρίτι με το μέτωπο να αντιμετωπίζεται από αέρος από τρία ελικόπτερα. Στις 21:00 θα σταματήσουν οι εναέριες επιχειρήσεις. 

Τελευταία ενημέρωση 19:21

Σε αίτημα για διεθνή βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προχώρησε η Ελλάδα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Συγκεκριμένα η χώρα μας αιτήθηκε την αποστολή τεσσάρων Canadair.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, η Γαλλία αρνήθηκε την αποστολή βοήθειας γιατί αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα με πυρκαγιές.

Τέλος η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ενημέρωσε πως η Κύπρος αιτήθηκε να στείλει βοήθεια 60 ατόμων πεζοπόρου τμήματος, με την Ελλάδα να δέχεται τη βοήθεια και να στέλνει c-130 για να τους παραλάβει.

Τελευταία ενημέρωση 19:08

Με ανάρτησή της στο twitter, η Πυροσβεστική ενημερώνει ότι τις τελευταίες 12 ώρες κλήθηκε να αντιμετωπίσει 21 πυρκαγιές.

 

Τελευταία ενημέρωση 18:51

Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις έχει πάρει τις τελευταίες ώρες η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, αφού αυτό που φοβούνταν οι επιτελείς του κρατικού μηχανισμού πυρόσβεσης, συνέβη.

Το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, πέρασε τελικά την λεωφόρο Καλάμου, και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τον δήμο σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι.

Η Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Τελευταία ενημέρωση 17:57 - Προσωρινή αναχαίτιση του μετώπου προς Εθνική Οδό

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι προς το παρόν οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ελέγξει το μέτωπο που κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, ωστόσο οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί και ελλοχεύει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Επίσης ανακόπηκε η πυρκαγιά που κατευθυνόταν προς τη Μονή Χρυσοπηγής, η οποία βρίσκεται στην περιοχή. 

Τελευταία ενημέρωση 17:37 - Έκκληση Πατούλη προς τους Δήμους για περαιτέρω ενίσχυση με υδροφόρες

Με αφορμή την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε την εξής δήλωση:

«Απευθύνω έκκληση προς όλες τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων να ενισχύσουν με επιπλέον υδροφόρες το δύσκολο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Παράλληλα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και τους εθελοντές για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο έργο της κατάσβεσης και να τους καλέσω να είναι σε περαιτέρω εγρήγορση καθώς η νύχτα προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας».

Τελευταία ενημέρωση 17:15 - Διακοπή κυκλοφορίας για λόγους ασφαλείας των πολιτών

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκίνητων στα παρακάτω σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου:

1. Kόμβος Μικροχωρίου προς Μικροχώρι

2. Λ. Mικροχωρίου και Οδυσσέα Ελύτη

3. Παραλία Αγίων Αποστόλων E.O. Kαλμαου- Αγίων Αποστόλων

4. Πλατεία Καλάμου από Κάλαμο προς Αγίους Αποστόλους

5. Πλατεία Kαπανδριτίου προς λεωφόρο Καλάμου

6. Είσοδος Μικροχωρίου

7. Kόμβος Πολυδενδρίου προς Πολυδένδρι

Τελευταία ενημέρωση 16:34 - Προς την Εθνική Οδό προχωρούν οι φλόγες

Για τεράστιο μέτωπο το οποίο κινείται με μεγάλη ταχύτητα έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Ωρωπού τόνισε ότι αν οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν καταφέρουν να την αναχαιτίσουν έως ότου πέσει το σκοτάδι, οπότε και τα εναέρια μέσα θα αποσυρθούν, η αποψινή βραδιά αναμένεται πιο δύσκολη ακόμα και από τη χθεσινή. 

Τελευταία ενημέρωση 16:28 - Με αμείωτη ένταση η πυρκαγιά, στο μέτωπο του Μικροχωρίου

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά την λεωφόρο Καλάμου προς το Πολυδένδρι. Σημειώνεται ότι, ήδη, από την Αστυνομία έχει διακοπεί από το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων και στην πλατεία Καπανδριτίου προς τη λεωφόρο Καλάμου.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Τελευταία ενημέρωση 15:55 - Κατευθύνεται προς Μαλακάσα η πυρκαγιά

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, κάλεσε τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στον δρόμο από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα καθώς η φωτιά έχει πλέον σχηματίσει εκτενές μέτωπο και κινείται με μεγάλη ταχύτητα, καταστρέφοντας αμιγώς πευκόφυτη έκταση. Στο μεταξύ οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στην περιοχή του Σαλαμιδίου.

Τελευταία ενημέρωση 15:41 - Ενισχύθηκε το μέτωπο

Κρίσιμες είναι οι στιγμές που ζουν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου καθώς η ενίσχυση των ανέμων κάνει ορατό τον κίνδυνο πλέον τον κίνδυνο να περάσει η πυρκαγιά σε Μαλακάσα και Πολυδένδρι. 

Τελευταία ενημέρωση 15:21 - Δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο εκκένωσης, υποστηρίζει η Πολιτική Προστασία

Οι κάτοικοι που εκκενώνουν τα σπίτια τους στο Σαλαμίδι το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία, όπως ενημέρωσε πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Τελευταία ενημέρωση 15:01 - Εκκενώνονται σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου, Μιχάλης Ντάσης, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι εκκενώθηκαν τα πρώτα σπίτια στον οικισμό του Σαλαμιδίου καθώς η φωτιά έχει φτάσει μια ανάσα από τις αυλές. 

Τελευταία ενημέρωση 14:35 - Πυροσβεστική δύναμη για την Ελλάδα ετοίμασε η Κύπρος

Η Κύπρος έχει ετοιμάσει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, καθώς και έξι οχήματα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ΝίκοΤόσκα και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες συζητούν τώρα για τη διαδικασία μεταφοράς της δύναμης.

Τελευταία ενημέρωση 13:34 - Αδυνατούν να πλήξουν το μέτωπο τα εναέρια μέσα

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το πύρινο μέτωπο στο Μετόχι Καπανδριτίου καθώς ένα αδιαπέραστο τείχος καπνού έχει σηκωθεί στην περιοχή με αποτέλεσμα αεροσκάφη και ελικόπτερα να αδυνατούν να κατέβουν σε χαμηλό ύψος για να πλήξουν τις φλόγες. Έτσι αρκούνται σε ρίψεις περιμετρικά του μετώπου, δρώντας περισσότερο προληπτικά παρά κατασταλτικά.

Η περιοχή στο Σαλαμίδι είναι πυκνόφυτη και δεν έχει χτυπηθεί από τη φωτιά που μαίνεται από την Κυριακή, με αποτέλεσμα οι φλόγες να έχουν πλούσια δασική ύλη για να κάψουν. Ωστόσο στο σημείο δεν υπάρχουν σπίτια. Το βάρος της προσπάθειας πέφτει στο να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, ώστε να μην ξεφύγει περίπτωση που αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες. Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι'' αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Αξιωματικός της ΕΜΑΚ δήλωσε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ότι το μέτωπο είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί ενώ οι προβλέψεις για ανέμους έως επτά μποφόρ δημιουργούν εύλογη ανησυχία στα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Αν και στο σημείο επιχειρούν εναέρια μέσα, δεν μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να πραγματοποιήσουν στοχευμένες ρίψεις στις πύρινες εστίες εξαιτίας του πυκνού καπνού. Ήδη οι άνεμοι έχουν αρχίσει να ενισχύονται και πάλι, εξέλιξη που θα καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της πυρκαγιάς, τις δυνάμεις πυρόσβεσης απασχολούν κυρίως μεγάλες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Καλάμου, ενώ λίγο βελτιωμένη είναι η κατάσταση προς Βαρνάβα και Γραμματικό. Ωστόσο οι δυνάμεις, ακόμα και σε έλεγχο της πυρκαγιάς, θα παραμείνουν για μέρες στην περιοχή.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, 3 αεροσκάφη Canadair και 6 ελικόπτερα. 

Στο Μετόχι και το Μικροχώρι έδωσαν την κύρια μάχη όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί οι πυροσβέστες καθώς τα μέτωπα της φωτιάς συνέχισαν να μαίνονται ανεξέλεγκτα. 

Όπως δήλωσε το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στην τηλεόραση της ΕΡΤ η πυρκαγιά κινείται απειλητική στο Μετόχι και το Μικροχώρι, αλλά με αργό ρυθμό και χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.



Συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις όχι μόνο στο Καπανδρίτι, αλλά και σε όλη την έκταση της τεράστιας πυρκαγιάς η οποία και ξεκίνησε την καταστροφική πορεία της πριν από 60 ώρες. Ειδικότερα, αναζωπυρώσεις υπήρξαν καθ'' όλη τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές του Καλάμου, του Καπανδριτίου και του Βαρνάβα.

Εκτός από τα πυροσβεστικά μέσα μεγάλη είναι η χρήση και χωματουργικών τα οποία προσπαθούσαν να ανοίξουν δρόμους όπου δεν υπήρχαν, ώστε οι πυροσβέστες να καταφέρουν να φτάσουν κοντά στις φλόγες και να προσπαθήσουν να περιορίσουν το μέτωπο.

Το μέτωπο που ανησυχεί κυρίως τις αρχές είναι αυτό στην περιοχή Μετόχι, σε δασώδη πλαγιά στη θέση Τριάδες, όπου και επικεντρώνονται οι μεγαλύτερες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης. Ανησυχία πάντως δημιουργεί μια αναζωπύρωση στο μέτωπο του Καλάμου.

Στις 02:30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

 

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα, στις εστίες της πυρκαγιάς, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους σχετικά ασθενείς ανέμους που επικρατούν αυτή τη στιγμή, ωστόσο το έργο των πιλότων δυσχεραίνεται από τους πυκνούς καπνούς που μειώνουν την ορατότητα. Οι πτήσεις των εναέριων μέσων θα δώσουν και την ακριβή εικόνα σε όλη την έκταση που καίγεται ακόμη ώστε να κινηθούν ανάλογα και οι επίγειες δυνάμεις. Τα πρώτα εναέρια που ξεκίνησαν να επιχειρούν στην πυρκαγιά είναι τέσσερα ελικόπτερα.

Αγωνία δημιουργεί το ότι σήμερα αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Πάντως νωρίς το πρωί μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Παναγιώτης Πέππας, δημοτκός Σύμβουλους Ωρωπού, υποστήριξε ότι η φωτιά θα σβήσει μόνο όταν κάψει τα πάντα και επεσήμανε ότι υπήρξε έλλειψη συντονισμού παρά το γεγονός ότι πλέον στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη εμπειρία με τις πυρκαγιές.

Το Πυροσβεστικό Σώμα ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο 24ωρο αντιμετώπισε 55 δασικές αρχές.

Η Κύπρος είναι έτοιμη εφόσον της ζητηθεί να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα με έμψυχο και άψυχο υλικό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Διαβάστε ακόμα:

- Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Αγωνία σε Καπανδρίτι και Κάλαμο

Φωτογραφίες: Sooc