Βαρυμπόμπη: Μάχη με επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να οριοθετηθεί η φωτιά

Βαρυμπόμπη: Μάχη με επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να οριοθετηθεί η φωτιά

Μάχη με επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να οριοθετηθεί η φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Αναζωπυρώσεις εκδηλώνονται, λόγω των ανέμων, ενώ διάσπαρτες είναι οι εστίες στην περιοχή. Έχουν καεί δεκάδες κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή. Ασαφής παραμένει η αρχική αιτία της πυρκαγιάς. 

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν από αέρος πέντε αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα. Στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρέθηκε νωρίτερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
 

Ένα ενεργό μέτωπο - «Ευχαριστώ» από τον Κυρ. Μητσοτάκη
 

Ο συντονισμός των δυνάμεων γίνεται από το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», όπου μετέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και εκεί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Έγινε μία σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δυσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Κρατώ ως θετικο το γεγονός ότι δόξα Τω Θεώ, μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, διότι το σύστημα εκκενώσεων λειτούργησε υποδειγματικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Για μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό, στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη. 

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από τα τέσσερα μέτωπα που υπήρχαν, το ξημέρωμα τούς βρήκε με ένα ενεργό και τα υπόλοιπα σε ύφεση, αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε από τα πεζοπόρα και στα 4 μέτωπα.

«Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές και νομίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας προχώρησαν σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις. « Καταλαβαίνετε ότι το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο. Μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει, υπήρχε μία σχετική άπνοια, είχε ανέβει σχετικά η υγρασία και με τη δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα καταφέραμε και μειώσαμε τα μέτωπα, γι αυτό και πλέον τα εναέρια έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή να κλείσουν τα μέτωπα αυτά ώστε να πάμε σε μία τουλάχιστον οριοθέτηση της κατάστασης», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Νωρίτερα, διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).

Οι προσπάθειες στο Κρυονέρι
 

Το μέτωπο της φωτιάς είχε φτάσει κοντά στο νεκροταφείο του Κρυονερίου, σε δασική έκταση, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις με τιτάνιες προσπάθειες να καταφέρνουν να ανακόψουν την πορεία του προς στην περιοχή.

Τις πρώτες πρωινές ώρες κάτοικοι της οδού Ανοίξεως στο Κρυονέρι, έλαβαν οδηγία από το 112 να εκκενώσουν το σημείο ενώ μάχη γίνεται να μην περάσει το μέτωπο στην περιοχή.

Το μήνυμα έγραφε: Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών_Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου
 

Ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις
 

Στην πυρκαγιά, αυτήν την ώρα, επιχειρούν 520 πυροσβέστες και 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, πεζοπόρα τμήματα του στρατού, πολυάριθμες ομάδες εθελοντών με τη συνδρομή χωματουργικών μηχανημάτων και υδροφόρων ΟΤΑ, ενώ από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων 3 του στρατού.

Ακόμη, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Τεράστια καταστροφή
 

Η συνολική έκταση της, καμένης πλέον, δασικής περιοχής δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμη. Η καταστροφή, ωστόσο, είναι τεράστια, τόσο σε έναν από τους ελάχιστους και πλέον σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, όσο και σε υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καεί περίπου 30 κατοικίες και δεκάδες ακόμη κτίσματα, επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και αυτοκίνητα.

Η πυρκαγιά αφήνει πίσω της επίσης σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του Λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά εκτείνεται σε πολύ μεγάλη περίμετρο, στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες.

Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς, ενώ υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι και το ύψος της Λυκόβρυσης.

Τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν κοντά στο κοιμητήριο Κρυονερίου, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα σπίτια που βρίσκονται επί της οδού Ανοίξεως στην περιοχή.

Περίπου 200 άλογα που βρίσκονταν στην περιοχή, μεταφέρθηκαν στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου, ενώ με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη απομακρύνθηκαν από τα ανάκτορα στο Τατόι πολύτιμα αντικείμενα.      


Με τέσσερα διαφορετικά μηνύματα το 112 κάλεσε τους κατοίκους της Βαρυμπόμπης, των Αδάμων, των Θρακομακεδόνων και του Ολυμπιακού χωριού, να εκκενώσουν τις κατοικίες τους.

Αργά το βράδυ  ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 καλώντας όσους βρίσκονται σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Φιλοξενία σε ξενοδοχεία για πυρόπληκτους
 

Οι πυρόπληκτοι κάτοικοι που χρειάζονται βοήθεια μπορούν να απευθυνθούν στο τηλεφωνικό αριθμό 1135 του ΕΟΔΥ ώστε να τους δοθεί οποιαδήποτε βοήθεια ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά τις αμέσως επόμενες ώρες.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι έχει εξασφαλιστεί φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν θα προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Αττικής. Αυτό επετεύχθη μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 
 

Η πληγείσα περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, ο οποίος ήταν σοκαρισμένος από την εικόνα της καταστροφής.

«Τώρα που ξημέρωσε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει περιοριστεί, παντού υπάρχουν αποκαΐδια και στάχτες, είναι φοβερό αυτό που έχει συμβεί εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν καεί, δεκάδες σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς, από σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου θα ξεκινήσουν επίσημη καταγραφή.

Θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή, έχω μιλήσει με τον περιφερειάρχη και με τον υπουργό Εσωτερικών με σκοπό να προχωρήσουμε άμεσα σε αποζημιώσεις των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο έχει πάθει ζημιά ο κόσμος, είναι λυπηρή εικόνα… Απογοήτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπ. Βρεττός.