Δύσκολη εκτός έδρας αποστολή Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Δύσκολη εκτός έδρας αποστολή Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Φουλ τις μηχανές βάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Χωρίς αμφιβολία η διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά υποδοχής να μην λένε να κάνουν πίσω. Είναι προφανές όμως πως ό,τι και αν τελικώς συμβεί σε σχέση με τα κλειστά κέντρα υποδοχής αλλά και σε ότι έχει να κάνει με τις μεταναστευτικές ροές το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται αλλού. Τη λύση  θα τη δώσει ο επιμερισμός του βάρους με τις ευρωπαϊκές χώρες, στοιχείο το οποίο μέχρι στιγμής μοιάζει να είναι κάτι το μακρινό. 

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζοντας την παραπάνω παράμετρο επενδύει στις διεθνείς επαφές θέλοντας να βρεθεί διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο εξαιτίας της απροθυμίας των εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι τα μέσα Μαρτίου ο κ.Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στην Αυστρία σε μία δύσκολη αποστολή. Να πείσει τον Σεμπάστιαν Κουρτς να συνδράμει της προσπάθειας προκειμένου ευρωπαϊκές χώρες να δεχθούν είτε ασυνόδευτα παιδιά είτε πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα πάντως παρότι ο κ. Κουρτς ανήκει στην ίδια ευρωομάδα με τον κ.Μητσοτάκη (ΕΛΚ) δε δείχνει σημάδια ιδιαίτερης ευαισθησίας για το θέμα, τηρώντας σκληρή στάση. 

Πριν από σχεδόν έναν μήνα μάλιστα ο κ.Κουρτς ορκίστηκε ξανά καγκελάριος της Αυστρίας ολοκληρώνοντας την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησής του, αυτή τη φορά σε συνασπισμό με...τους Πράσινους. Ο 33χρονος Κουρτς επανήλθε στο κορυφαίο αξίωμα μετά από απουσία επτά μηνών. Η κυβέρνησή του είναι μάλιστα η πρώτη με πλειοψηφία γυναικών στη σύνθεσή της, ενώ είναι η πρώτη φορά που οι Πράσινοι μπαίνουν σε κυβέρνηση της χώρας.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Κουρτς θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, μερικά 24ωρα μετά από τη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όπως ήδη αποκάλυψε το liberal.gr. 

H συνάντηση των δύο στη Βιέννη θα γίνει με φόντο τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της γερμανικής κυβέρνησης περί αλλαγής της διαδικασίας παροχής ασύλου . Κεντρική ιδέα του υπό διαμόρφωση σχεδίου  είναι πως οι διαδικασίες ασύλου της ΕΕ θα πρέπει μεν να ξεκινούν στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αλλά θα ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ. 

Πρόκειται ουσιαστικά για μία φόρμουλα που θα  προτείνει η γερμανική Προεδρία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και εφόσον υλοποιηθεί θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο χρόνος ασφαλώς θα δείξει αν καταφέρει το σχέδιο αυτό να υλοποιηθεί, κάτι μάλλον δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.