Δυσεπίλυτος γρίφος το άνοιγμα αγοράς και γυμνασίων, λυκείων - Ανησυχία από τις εξορμήσεις σε πάρκα, παραλίες

Δυσεπίλυτος γρίφος το άνοιγμα αγοράς και γυμνασίων, λυκείων - Ανησυχία από τις εξορμήσεις σε πάρκα, παραλίες

Η ανησυχία ότι είμαστε κοντά σε ένα τρίτο κύμα που αν ξεφύγει, η κατάσταση δεν θα μαζεύεται, ενισχύεται από τις μαζικές εξορμήσεις και τους συνωστισμούς πολιτών σε πάρκα, πλατείες και παραλίες το Σαββατοκύριακο λόγω καλοκαιρίας.

Μπροστά στο αρκετά πιθανό ενδεχόμενο, από εβδομάδα τα κρούσματα να αυξηθούν, ειδικοί και κυβέρνηση έχουν να λύσουν ένα γρίφο. Κατά πόσο το άνοιγμα της Γ' Λυκείου που αποτελεί προτεραιότητα, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα η Ν.Κεραμέως, μπορεί να συνδυαστεί με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, έστω και με την μέθοδο του click away.

«Αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα, θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά και μπορεί να φτάσουμε και τα 2.000 κρούσματα τη μέρα», είχε προειδοποιήσει χθες ο καθηγητής Δ.Σαρηγιάννης.

Από την άλλη πλευρά, το λιανεμπόριο υποφέρει, η αγορά στέλνει καθημερινά μηνύματα αγωνίας, το μέλλον των μικρών καταστημάτων φαίνεται πιο αβέβαιο από ποτέ σε μια περίοδο με τόσα πολλά lockdown και χωρίς το «χριστουγεννιάτικο θαύμα» που θα μπορούσε να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί. Όσο για το click away, για όσο δούλεψε και παρότι δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις σημαντικές απώλειες που υφίσταται το λιανεμπόριο, περιόρισε ελαφρώς τις απώλειες τζίρου, οι οποίες ωστόσο υπερβαίνουν κατά πολύ το 50%.

Αντιμέτωπη με αυτό τον γρίφο, η κυβέρνηση παρακολουθεί ημέρα με την ημέρα την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των κρουσμάτων, τα οποία ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να αυξηθούν. Το Σαββατοκύριακο και ο πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, έφεραν μαζικές εξορμήσεις και επικίνδυνους συνωστισμούς πολιτών σε πάρκα, πλατείες και παραλίες, προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στις αρχές. Και μπορεί η αστυνομία να ενέτεινε τους ελέγχους, ωστόσο διάχυτη είναι η ανησυχία ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα τις επόμενες ημέρες θα δείξουν ότι ο ιός επιμένει και ότι κινείται ανοδικά. Ειδικοί και κυβέρνηση αναζητούν τη χρυσή τομή μεταξύ υγείας και οικονομίας, προκειμένου να προστατεύσουν τη μία αλλά και να σώσουν την άλλη. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα πηγαίνουν ανά βδομάδα, παρακολουθώντας τα δεδομένα.

Ανοίγουν τη Δευτέρα δημοτικά, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, και ειδικά σχολεία

Αναφερόμενη στο αυριανό πρώτο κουδούνι η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι το υπουργείο είναι «απόλυτα έτοιμο».

«Η εκπαιδευτική κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά για να έχουμε τόσο καλή τήρηση των μέτρων, είπε η υπουργός και υπενθύμισε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 4 ετών και άνω».

Η ίδια επανέλαβε ότι για τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων, θα ισχύει κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης και αναχώρηση μαθητών ανά ομάδες σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, όπως θα ορίσει ο διευθυντής του σχολείου.

Για τη μετακίνηση των γονέων και κηδεμόνων θα αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033. Παράλληλα, έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών για να κάνουν τεστ covid.

Τμηματικό το άνοιγμα της αγοράς

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα των σχολείων θα κρίνει και το άνοιγμα των καταστημάτων, με τους ειδικούς να προτρέπουν σε τμηματικό άνοιγμα.

Ο καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι «σε σχέση με τα μαγαζιά και τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες, θέλουμε να ανοίγουν τμηματικά ώστε να έχουμε έλεγχο της κατάστασης. Είναι απόλυτα σαφές ότι είμαστε σε μία ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία. Πρέπει αφενός να έχουμε ασφάλεια και από την άλλη και η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει. Καταστρέφονται άνθρωποι και μαγαζιά, είναι σαφές αυτό».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε πως όταν οι λοιμωξιολόγοι βρουν το περιθώριο της κινητικότητας που μπορεί να μπει, τότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς. Πρόσθεσε δε πως την εβδομάδα που έρχεται θα ληφθεί απόφαση για το πότε θα ανοίξει η επόμενη δραστηριότητα, τονίζοντας ότι «το σημαντικό είναι να ανοίξουν τα σχολεία».

Θετικά τα στοιχεία από την καραντίνα, παραμένουν όμως οι φόβοι για το τρίτο κύμα

Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα από το lockdown αφήνουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας, αν και αργής. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθ. Δημόπουλος, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, σημείωσε πως «Δεν νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ιδιαίτερα σε ποσοστά και διαδικασίες που έχουν και διαφορετικό χρονισμό. Σίγουρα θέλουμε να υπάρχει μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, σίγουρα θέλουμε να μην υπάρξει πίεση στις μονάδες Covid και μια βελτιωμένη κατάσταση στις ΜΕΘ».

Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι την αχτίδα ελπίδας που μας δίνει ο δείκτης θετικότητας δηλαδή το ποσοστό των θετικών δειγμάτων, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), στη χώρα μας είναι κάτω από το όριο του 4%.

Όμως υπάρχει φόβος για ένα τρίτο κύμα πανδημίας, ενώ οι προβλέψεις «μιλούν» για έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, το επόμενο 15ήμερο.

Όπως όλα δείχνουν οι αποφάσεις είτε για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, είτε για χαλάρωση θα λαμβάνονται ανά εβδομάδα, με κριτήριο, τα ημερήσια κρούσματα, τον αριθμό των νοσηλευόμενων και κυρίως των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων.

Έντονος προβληματισμός για την Αττική

Σύμφωνα με τους επιστήμονες,  οι εισηγήσεις τροποποιούνται με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και αυτές εξαρτώνται από τη μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων. Στόχος πάντα, να μην ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Ο μεγάλος προβληματισμός των ειδικών και της κυβέρνησης, εστιάζεται στην επιδημιολογική κατάσταση της Αθήνας, αλλά και της Αττικής γενικότερα.

Η πρωτεύουσα και τα προάστιά της δεν παρουσιάζουν τάσεις μείωσης του ιικού φορτίου. Τουναντίον, τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση δείχνει να έχει επιβαρυνθεί σε αρκετές περιοχές, ενώ οι μετρήσεις στα λύματα, παραπέμπουν σε τριπλασιασμό του φορτίου.

Αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, 800 νέα κρούσματα κορονοϊού και 32 θανάτους το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα, με τα 301 από τα κρούσματα να καταγράφονται στην Αττική. Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική έχει ως εξής:

  • Ανατολική Αττική 29
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 32
  • Δυτική Αττική 38
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 40
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 78
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 23
  • Νήσοι (ανήκουν στην Αττική) 11
  • Πειραιάς 50

Πότε θα έρθει χαλάρωση των μέτρων

Οι αποφάσεις είτε για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, είτε για χαλάρωση θα λαμβάνονται, με κριτήριο, τα ημερήσια κρούσματα, τον αριθμό των νοσηλευόμενων και κυρίως των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων.

«Σίγουρα θέλουμε να υπάρχει μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, σίγουρα θέλουμε να μην υπάρξει πίεση στις μονάδες Covid και μια βελτιωμένη κατάσταση στις ΜΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιατρικής Σχολής, απαντώντας σε ερώτηση του MEGA, σχετικά με το πόσα κρούσματα θα οδηγήσουν στην άρση του lockdown.

Την ίδια ώρα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, δηλώνει σίγουρος ότι προς το καλοκαίρι θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας:

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας. Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Ίσως από τον Μάιο και μετά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή τη φάση είμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος. «Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα. Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης» λέει χαρακτηριστικά.