Δυσαρέσκεια για την μη πρόσκληση στο Βερολίνο
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Δυσαρέσκεια για την μη πρόσκληση στο Βερολίνο

Τη δυσαρέσκειά του για την μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πάντως τόνισε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ για το Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη σε συνδυασμό με τα «άκυρα μνημόνια» που υπέγραψε με την Τουρκία, εξέφρασε στην Αν. Μέρκελ τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Εν συνεχεία έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα προβλήματα που δημιουργούν σε θέματα ασφαλείας οι αποσταθεροποιητικές τουρκικές ενέργειες.

Επίσης κάλεσε την γερμανίδα Καγκελάριο αλλά και τους εκπροσώπους χωρών μελών της ΕΕ που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις οποίες δεσμεύονται.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ εκφράζοντας και την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ως προς το θέμα της ελληνικής συμμετοχής η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστήριξε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέση που εξέφρασε και χθες η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΕΞ που σε κάθε περίπτωση προκαλεί ερωτήματα δεδομένου ότι οι εξελίξεις στη Λιβύη είναι ραγδαίες.