Δυσαρέσκεια Ευρωπαίων με Τραμπ για το «μαρτύριο της σταγόνας» στους δασμούς

Δυσαρέσκεια Ευρωπαίων με Τραμπ για το «μαρτύριο της σταγόνας» στους δασμούς

του Γιώργου Παυλόπουλου

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παρατείνει για έναν ακόμη μήνα την εξαίρεση της Ε.Ε. από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στην αμερικανική αγορά, η οποία αντιμετωπίστηκε ως εκβιασμός. Πολύ περισσότερο καθώς ήρθε λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον του Εμανουέλ Μακρόν και της Άνγκελα Μέρκελ, αποδεικνύοντας ότι οι ηγέτες των δύο πιο ισχυρών χωρών της Ευρώπης δεν κατάφεραν να πείσουν επί της ουσίας τον συνομιλητή τους να αλλάξει θέση ούτε σε αυτό το θέμα (εκτός του Ιράν).

«Οι Ευρωπαίοι είναι εκνευρισμένοι από τα παιχνιδάκια του Τραμπ», είναι ο τίτλος της ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Οι ΗΠΑ δεν συνιστούν πλέον αξιόπιστο εταίρο», είναι ο τίτλος που επέλεξε από την πλευρά του για το αντίστοιχο κείμενό του ο αρθρογράφος του επίσης γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, τη στιγμή που η ίδια η Μέρκελ επαναλάμβανε ότι «ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον από μια κλιμάκωση» του εμπορικού πολέμου. «Η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να μην υποκύψει στις απειλές, καθώς ο Τραμπ καθυστερεί τους δασμούς», είναι και ο σχετικός τίτλος των Financial Times. 

Δυσφορία μαρτυρά και η αντίδραση της Κομισιόν: «Η απόφαση των ΗΠΑ παρατείνει την περίοδο ανασφάλειας των αγορών, η οποία επηρεάζει ήδη τις αποφάσεις των επιχειρήσεων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Παρά δε το γεγονός ότι δηλώνει πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, θέτει και τα όριά της: «Ως εταίρος και μακροχρόνια φίλος των ΗΠΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε υπό καθεστώς απειλής», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, ζητώντας την οριστική εξαίρεση της Ε.Ε. από τους δασμούς. «Διαπραγματεύσεις υπό πίεση είναι μη αποδεκτές», ήταν το σχόλιο του προέδρου της επιτροπής εμπορίου της Ευρωβουλής.

Έντονες υπήρξαν και οι αντιδράσεις σε επίπεδο επιχειρηματικών ενώσεων και λόμπι. «Η Ε.Ε. δεν πρέπει να υποκύψει σε μονομερή μέτρα στον τομέα του εμπορίου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας χάλυβα (Eurofer), καλώντας παράλληλα την πολιτική ηγεσία να καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι τέτοιες ενέργειες «δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες». 

Παρ'' όλα αυτά, είναι σαφές ότι η Ουάσινγκτον και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εάν δεν πετύχουν αυτό που θέλουν: Να μειωθεί δραστικά το έλλειμμα των ΗΠΑ στις εμπορικές συναλλαγές με την Ευρώπη, μιας και η εποχή των... παχιών αγελάδων για όλους έχει παρέλθει.

AP Photo/Evan Vucci