Δύο συμπεράσματα από το… Μαντείο των Δελφών

Δύο συμπεράσματα από το… Μαντείο των Δελφών

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι παρακολούθησαν και συμμετείχαν με ερωτήσεις και παρατηρήσεις στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών όπου 350 ομιλητές από 34 χώρες κάλυψαν δεκάδες διαφορετικά θέματα παγκόσμιου και ελληνικού ενδιαφέροντος…

Έχουν γραφτεί ήδη δεκάδες άρθρα και σχόλια για τα επιμέρους ζητήματα και σίγουρα θα υπάρξουν πολύ περισσότερα στις αμέσως επόμενες μέρες.

Υπάρχουν ωστόσο δύο εντυπωσιακές παρατηρήσεις που χωρίς μεγάλη δυσκολία κατέγραψε το σύνολο των συμμετεχόντων.

Μία πολιτική και μία στενά οικονομική.

1. Όλοι διαπίστωσαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Ο διευθυντής των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ δεν είχε κανένα πρόβλημα να τον αποκαλέσει Next Prime Minister πολλές φορές, ο ενθουσιασμός του ακροατηρίου ήταν δεδομένος αλλά και οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με όλους τους ξένους πολιτικούς ηγέτες, διπλωμάτες, στελέχη διεθνών οργανισμών και χρηματοοικονομικών οίκων το απέδειξαν περίτρανα.

Ακόμη και το κομματικό ακροατήριο του Αλέξη Τσίπρα το ίδιο βράδυ, έμοιαζε να έχει διαπιστώσει ότι αυτή ήταν η τελευταία του παρουσία, ως πρωθυπουργός, στους Δελφούς. Οι κρατικοί υπάλληλοι χειροκροτούσαν μόνο όταν ήταν πολύ απαραίτητο και χωρίς πραγματικό ενθουσιασμό.

2. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι στενά οικονομικό. Σίγουρα, ο επόμενος Προϋπολογισμός της χώρας για το 2020 θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ακόμη και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης που έχει ανακοινώσει ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τα ασφυκτικά πρωτογενή πλεονάσματα που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη, παραδέχθηκε ότι θα χρειαστεί χρόνο.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, για να πείσει με το πρόγραμμα και τις πολιτικές επιλογές του ο Πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα της επόμενης χρονιάς θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και θα ανοίξει αγορές που θα φέρουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα δικαιολογούν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο στόχος των 7 δις Ευρώ που θα πρέπει να βάλει στην άκρη η Ελληνική κυβέρνηση του 2020, μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα αν το ΑΕΠ της χώρας είναι μεγαλύτερο και άρα το αναγκαίο ποσοστό επί το ΑΕΠ θα είναι μικρότερο. Το ΑΕΠ μεγαλώνει μόνον όταν η ιδιωτική οικονομία αναπτύσσεται, επενδύει και προσδοκά...

Την ίδια ακριβώς άποψη είχε και ο Οίκος Moody's που ανακοίνωσε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες, προαναγγέλλοντας ότι θα περιμένει να δει την επόμενη κυβέρνηση μέχρι να προχωρήσει στο επόμενο κρίσιμο βήμα, την μετάταξη της χώρας στην κατηγορία των «επενδύσιμων οικονομιών» που απέχει ακόμη πολύ.

Η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμιστεί εκ νέου "αν μια ισχυρά προσηλωμένη σε μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση προκύψει από τις επόμενες εκλογές και εφαρμόσει μια ξεκάθαρη και αξιόπιστη ατζέντα για ακόμη περισσότερες φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές", γράφει χωρίς περιστροφές η έκθεση του Οίκου Moody''s.

Στους Δελφούς, ο χρησμός ήταν σαφής. Ο επόμενος Πρωθυπουργός θα είναι ο Μητσοτάκης. Θα είναι όμως ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός που ανεβάσει τη χώρα στην κατηγορία των επενδύσιμων οικονομιών;