Δυο «μαύρα» ρεκόρ χτυπούν καμπανάκι για το σύστημα Υγείας

Δυο «μαύρα» ρεκόρ χτυπούν καμπανάκι για το σύστημα Υγείας

Δυσοίωνες προοπτικές για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας προμηνύει ο μέσος όρος των περιστατικών λοιμώξεων και θανάτων ανά εβδομάδα το τελευταίο διάστημα, καθώς τον περασμένο 7ήμερο συνεχίστηκε η ανοδική πορεία τους, παρουσιάζοντας τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων 5 μηνών από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Χθες, σημειώθηκε «έκρηξη» κρουσμάτων με 4.165 νέες μολύνσεις χθες και 3.651 σήμερα, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 63 θάνατοι, τον μεγαλύτερο αριθμό από τις 18 Μαϊου. Την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ταυξήθηκαν απότομα στους 387, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να ξεπερνάει το 96%, φέρνοντας στο νου τις οδυνηρές μνήμες του περσινού μαύρου Νοέμβρη. 

Η πίεση στα νοσοκομεία είναι (για μια ακόμα φορά) ασύμμετρα πιο ασφυκτική στη βόρειο Ελλάδα, όπου και η αναλογία των κρουσμάτων είναι αυξημένη (η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μια ανάσα πίσω από την Αττική σε νέες διαγνώσεις παρότι έχει το 1/3 του πληθυσμού της) και οι εισαγωγές αναλογικά περισσότερες, με τις κλίνες ΜΕΘ να είναι σχεδόν πλήρεις.

Οι ειδικοί προβλέπουν άνοδο στα κρούσματα κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδης αναμένεται δραματική κορύφωση στα κρούσματα.

«Νομίζω αυτή τη τη στιγμή η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση, η οποία θα κρατήσει κάμποσες εβδομάδες» εκτίμησε ο καθηγητής Aναλυτικής Χημείας και σημείωσε πως «υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ χαμηλή και εκεί είναι αναμενόμενη η αύξηση».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι στην επικράτεια υπάρχουν περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο όπως είναι η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα και πρόσθεσε πως «είναι πιθανό σε περιοχές που δεν έχουμε εμβολιαστική κάλυψη να ζήσουμε έναν δύσκολο χειμώνα όπως ήταν πέρσι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος».

Υψηλή διάδοση παρατηρείται για μια ακόμη εβδομάδα (αν και μειωμένη σε σύγκριση με την Τρίτη) στην ΠΕ Λάρισας, που καταγράφει 245 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Η περιφερειακή ενότητα της κεντρικής Ελλάδας εμφανίζει μια από τις υψηλότερες διαδόσεις του ιού ανά 100.000 πληθυσμού στη χώρα.

Οι διευθυντές των Μονάδων Εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και Παπανικολάου προειδοποιούν πως έχουν αρχίσει ήδη να διασωληνώνονται ασθενείς εκτός Μονάδας, σε χειρουργικές αίθουσες, όπου οι διασωληνωμένοι παραμένουν έως και για 48 ώρες μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι Εντατικής.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εφημερίες στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος τις χαρακτηρίζει «εφιαλτικές», με το 86,05% των διασωληνωμένων ασθενών να είναι μη εμβολιασμένοι.

«Εφιαλτική» όμως είναι και η πρόβλεψη για 5.000 κρούσματα την ημέρα στα μέσα Νοεμβρίου από τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος πρόσθεσε πως αν δεν κάνουμε τίποτα και αν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν με το υπάρχον ποσοστό εμβολιασμού και την υπάρχουσα χαλάρωση των μέτρων προστασίας, με την πλειονότητα του κόσμου να θεωρεί λανθασμένα ότι η πανδημία έχει τελειώσει, θα συνεχίσουμε να έχουμε αυξημένο αριθμό θανάτων (40-46 θανάτους την ημέρα), ενώ μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τους 100 θανάτους σε ημερήσια καταγραφή.

Ο καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Τζανάκη να δίνει σοκαριστικά στοιχεία από τα προβλεπτικά μοντέλα που επεξεργάζεται εδώ και καιρό, βάσει των οποίων κάθε αύξηση 1000 κρουσμάτων στην ημερήσια καταγραφή της επιδημιολογικής πορείας της covid προκαλεί αύξηση κατά 80 περίπου διασωληνωμένους ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και κατά παραπάνω 10 θανάτους.

Εκτιμά δε ότι θα έχουμε άλλους 2500 θανάτους ασθενών με λοίμωξη κορονοϊού μέχρι το τέλος του χρόνου (μετρώντας από σήμερα), με την πατρίδα μας να εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ φόρο σε ανθρώπινες ζωές, καθώς στις ηλικίες άνω των 85 ετών το 25% των ηλικιωμένων παραμένει ανεμβολίαστο, ενώ στις ηλικίες από 80-84 ετών το 16 % παραμένει μη εμβολιασμένο, την ώρα που στα περισσότερα κράτη της Δυτικής Ευρώπης σε αυτές τις πολύ ευπαθείς ηλικιακές ομάδες είναι εμβολιασμένο το 100% του πληθυσμού.