Δύο μαθητές νεκροί και 8 τραυματίες από τα 6,7 Ρίχτερ - Ανησυχία από τους συνεχείς μετασεισμούς
Σάμος

Δύο μαθητές νεκροί και 8 τραυματίες από τα 6,7 Ρίχτερ - Ανησυχία από τους συνεχείς μετασεισμούς

Δύο ανήλικοι μαθητές έχασαν τη ζωή τους μετά την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου.

Πρόκειται για ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που ενώ κατευθύνονταν προς την παραλία, μετά την σεισμική δόνηση, καταπλακώθηκαν από τοίχο παλιού κτίσματος που κατέρρευσε. 

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα διασώστες αλλά και το ΕΚΑΒ, απεγκλωβίζοντας τους δύο μαθητές χωρίς τις αισθήσεις τους.

Αναφορικά, με τον 14χρονο μαθητή που διακομίζεται εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού»της Αττικής, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για βαριά κατάγματα, ενώ ο ανήλικος τραυματίστηκε σε διαφορετικό σημείο από εκείνο της τραγωδίας με τα δύο νεκρά παιδιά, και όπως μεταδίδει η ΕΡΤ η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Επίσης έγινε γνωστό ότι θα αεροδιακομιστεί επίσης 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνας, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τρίτο παιδί τραυματίσθηκε σε άλλο σημείο από εκείνο της τραγωδίας με τα δύο νεκρά παιδιά. 

Παράλληλα, οκτώ ακόμα κάτοικοι της Σάμου νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του νησιού, με την κατάσταση της υγείας τους να μην εμπνέει ανησυχία, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει αναφορά για εγκλωβισμένους ή αγνοούμενους.

Επίσης μεταφορές τραυματιών γίνονται από το Καρλόβασι στο ανατολικό τμήμα του νησιού, χωρίς σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες να κινδυνεύει η ζωή τους. «Πρόκειται κυρίως για ορθοπεδικά τραύματα», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

Βίντεο από το σημείο της κατάρρευσης του τοίχου στο Βαθύ:

Στη Σάμο εσπευσμένα ο Ν. Χαρδαλιάς - Συντονιστική σύσκεψη το απόγευμα

Στη Σάμο μετέβη εκτάκτως με ελικόπτερο ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά τον ισχυρό σεισμό 6,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί, προκειμένου να συντονίσει από κοντά τις όποιες ενέργειες απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσε ο σεισμός.

Από το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Δημάρχων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δημαρχείο Καρλοβασίου. 

Μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν στο νησί ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Διοικητής 1ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλός, στελέχη της Διεύθυνσης Α? Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στη Σάμο μεταβαίνει και κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, θα ακολουθήσει και δεύτερο μεικτό κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ και της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΕΚΑΒ.

Καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο παράλληλης αντιμετώπισης πανδημίας και σεισμού σε περίπτωση που κάτοικοι δεν πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας έχουν ήδη τεθεί τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία, αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και προσθέτει: Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 13.51 το μεσημέρι της Παρασκευής με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή 19 χιλιόμετρα βόρεια/βορειοδυτικά της Σάμου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις 11,8 χιλιόμετρα.

Tο Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτιμά το μέγεθος του σεισμού στα 7 Ρίχτερ.

Σοβαρές υλικές ζημιές σε Βαθύ και Καρλόβασι

Για σοβαρές ζημιές σε παλιά σπίτια στη βόρεια Σάμο κάνουν λόγο τα τοπικά μέσα ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της εκκλησίας στο Καρλόβασι. Ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα μεταβούν στη Σάμο τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στη Σάμο για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτιρίων μέσα στις επόμενες ώρες.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έδωσε αρχικά εντολή να κλείσει μέχρι τις 5 το απόγευμα το αεροδρόμιο της Σάμου, εξαιτίας του σεισμού, προκειμένου να γίνει εκτενής έλεγχος για τυχόν φθορών και ζημιών, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 16:30 και λόγω των μικρών ζημιών δόθηκε εκ νέου εντολή να επαναλειτουργήσει.

47 μετασεισμοί μέχρι στιγμής - 5 Ρίχτερ ο ισχυρότερος

Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια.

Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 5 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται να κρατήσει εβδομάδες ή και μήνες, ωστόσο το κρίσιμο διάστημα για  την εκδήλωση ισχυρού μετασεισμού είναι το πρώτο 48ωρο.

Ε. Λέκκας: Eπιφανειακός σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στο ΣΚΑΙ προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι.

Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Μήνυμα του 112 στα νησιά: Μείνετε μακριά από τις ακτές

Μηνύματα μέσω του 112 στους κατοίκους της Σάμου και των γύρω νησιών του βορειοαναταλικού Αιγαίου στα οποία συμβουλεύει να μείνουν μακριά από τις ακτές λόγω κινδύνου υψηλού κυματισμού, έστειλε πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, με μήνυμά της προτρέπει τους κατοίκους της Σάμου να απομακρυνθούν από τα κτήρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά, ενώ με δεύτερο μήνυμα προς τους κατοίκους όλων τω νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω - Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Σάμο

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το νησί της Σάμου, με εξαίρεση τα χωριά Λέκα και Καστανιά και ένα τμήμα στο Καρλόβασι, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των βλαβών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάστασή τους, όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Για οποιαδήποτε τυχόν μεμονωμένα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του νησιού, μπορούν να απευθυνθούν στην 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση του ΔΕΔΔΗΕ στο 11500 ή 2111900500.