7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Δύο συναντήσεις Μητσοτάκη - Μακρόν μέσα σε 15 μέρες, εκνευρισμός στην Άγκυρα

Δύο συναντήσεις Μητσοτάκη - Μακρόν μέσα σε 15 μέρες, εκνευρισμός στην Άγκυρα
AP Images

Φθινοπωρινή διεθνή εκστρατεία οικοδόμησης των συμμαχιών της χώρας αρχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφετηρία την επόμενη εβδομάδα. Σε μία περίοδο που η πανδημία έχει ρίξει βαριά την σκιά της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να έχει σειρά επαφών με πολλούς βασικούς «παίχτες» της διπλωματικής σκακιέρας. 

Παρότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη περίοδος, με το βλέμμα στραμμένο στην μετά κορονοϊού εποχή, για εξωστρέφεια και κυρίως για δημιουργία καινούργιων γεωστρατηγικών οδών. 

Η αρχή θα γίνει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Μασσαλία για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν.

Είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύει περαιτέρω τους ήδη στενούς δεσμούς μεταξύ Αθήνας Παρισίων, στον οποίο επενδύει πολλά η ελληνική πλευρά. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η πληροφορία που θέλει σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου Μητσοτάκης Μακρόν να συναντιούνται εκ νέου αυτήν τη φορά επί ελληνικού εδάφους. Αφορμή θα είναι η συνεδρίαση των εννιά χωρών της Μεσογείου, προκειμένου να υπάρξει η χάραξη κοινού βηματισμού του ευρωπαϊκού νότου, σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο. 

Από τον μέχρι τώρα προγραμματισμό λοιπόν του Μεγάρου Μαξίμου είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα  επιμείνει στο να επενδύει στην ενίσχυση του Ελληνογαλλικού άξονα που έχει όντως επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα κυρίως απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. 

Το βέβαιο είναι ότι τόσο η πυκνότητα των ελληνικών επαφών με τον γαλλικό παράγοντα όσο και η επίσκεψη του Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Αθήνα θα εντείνουν τον τουρκικό εκνευρισμό, ενώ θα ισχυροποιήσουν το μήνυμα σταθερότητας και αποφασιστικότητας που επιθυμεί να εκπέμψει η ελληνική πλευρά.