Δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας Ελλάδας-Ελβετίας βλέπει ο Ελβετός πρεσβευτής

Δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας Ελλάδας-Ελβετίας βλέπει ο Ελβετός πρεσβευτής

«Αισθάνομαι ευγνώμων στον ελληνικό λαό ... για τις πολλαπλές προσπάθειες που κατέβαλαν οι Έλληνες σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, τόσο οικονομικών όσο και ανθρώπινων. Αυτό αξίζει το σεβασμό και την υποστήριξή μας» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρεσβευτής της Ελβετίας στην Ελλάδα Χανς Ρούντολφ Χόντελ, η θητεία του οποίου λήγει σε λίγες ημέρες και μαζί ολοκληρώνεται και η επαγγελματική του σταδιοδρομία στο διπλωματικό σώμα.

Ο Ελβετός πρεσβευτής σημειώνει ότι «η Ελλάδα και η Ελβετία συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και είμαι πεπεισμένος ότι οι διμερείς σχέσεις θα συνεχίσουν να διευρύνονται» και δηλώνει αισιόδοξος πως θα διερευνηθούν νέοι δρόμοι περαιτέρω συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, στον πολιτισμό και στη μετανάστευση.

Επισημαίνοντας δε ότι η Ελβετία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως η σταθερή δέσμευση των ελβετικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και παγκόσμιοι παίκτες, έχει μακροπρόθεσμη προοπτική και δεν επηρεάζεται από την παροδική κρίση, γι΄ αυτό και παρέμειναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Ρούντολφ Χόντελ είπε στο ΠΕ-ΜΠΕ ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ελπιδοφόρα και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί και να εδραιωθεί η οικονομική ανάκαμψη για να γίνει αισθητή στον ελληνικό λαό.

Προχωρώντας σε ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του στην Ελλάδα, ανέφερε πως ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η ελβετική πρεσβεία ήταν η μεταναστευτική κρίση και δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος που η Ελβετία αποφάσισε να συμμετάσχει, σε εθελοντική βάση, στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, φιλοξενώντας 600 πρόσφυγες από την Ελλάδα. «Αυτό το σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης ενίσχυσε περαιτέρω τις ήδη ισχυρές μας διμερείς μας σχέσεις», προσέθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε στους Ελβετούς που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. «Μόνο οι 450.000 επισκέπτες κάθε χρόνο από την Ελβετία μεταφέρουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Ελλάδας στην Ελβετία» σημείωσε ο Ρούντολφ Χόντελ.

Σε ό,τι αφορά την ελβετική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα, ανέφερε πως έχει ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, παρατήρησε μια γήρανση της ελβετικής κοινότητας στην Ελλάδα, καθώς ένα σημαντικό μέρος της νέας γενιάς αποφασίζει να φύγει από τη χώρα μας.

Επί πλέον, ο Ελβετός πρεσβευτής στην Αθήνα σκιαγραφεί τις θέσεις της χώρας του σε μια σειρά μείζονα διεθνή και ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθιστώντας σαφές πως είναι υπέρ των αρχών που διέπουν τις φιλικές σχέσεις και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ