7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δυνατότητα πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα ύψους 165 εκατ. δολαρίων

Δυνατότητα πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα ύψους 165 εκατ. δολαρίων

Την πιθανή πώληση στρατιωτικού υλικού (Foreign Military Sale) στην κυβέρνηση της Ελλάδας, των λεγόμενων FMSO II και CLSSA Services, με εκτιμώμενο κόστος 165 εκατομμυρίων δολαρίων, ενέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς το  αμερικανικό Πεντάγωνο κατέθεσε την απαιτούμενη πιστοποίηση και ενημέρωσε επισήμως το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει υπηρεσίες τεχνικής και υλικοτεχνικής στήριξης από την Αμερικανική Κυβέρνηση για ανανέωση αποθεμάτων, προμήθεια ανταλλακτικών και επισκευή / αντικατάσταση ανταλλακτικών για την ενίσχυση των αμυντικών και εναέριων στόλων της Πολεμικής Αεροπορίας».

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ το εκτιμώμενο συνολικό κόστος ανέρχεται στα 165 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Αυτή η προτεινόμενη πώληση διασφαλίζει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

Η πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και τις μελλοντικές απειλές, παρέχοντας ευέλικτη υποστήριξη συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών στόλων άμυνας και μεταφοράς της Ελλάδας, καθώς και άλλου εξοπλισμού υποστήριξης προέλευσης ΗΠΑ που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να εκσυγχρονίσει τις αμυντικές δυνάμεις της και δεν θα έχει καμία δυσκολία να απορροφήσει αυτόν τον εξοπλισμό. Η προτεινόμενη πώληση αυτών των υπηρεσιών δεν θα μεταβάλλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Και καταλήγει η ανακοίνωση:«δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης».