Δυναμίτης για τη βρετανική λίρα οι δηλώσεις Τζόνσον

Δυναμίτης για τη βρετανική λίρα οι δηλώσεις Τζόνσον

Της Μαίρης Βενέτη

Δυναμίτης ήταν για την βρετανική λίρα οι δηλώσεις  του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τη μελλοντική εμπορική σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί οι δύο πλευρές να  έχουν χρονικό περιθώριο έως τα τέλη του έτους για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για το εμπόριο και τις μελλοντικές τους σχέσεις, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον φρόντισε να προειδοποιήσει ότι  οι διαθέσεις της Μ.Βρετανίας δεν είναι σε ευθυγράμμιση με εκείνες της Ε.Ε.

Ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι η Βρετανία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μοντέλα συμφωνίας, εκείνο της ΕΕ με τον Καναδά, ή εκείνο της ΕΕ με την Αυστραλία.

Αυτό μεταφράζεται ότι η Βρετανία δεν αποδέχεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταλήξει σε συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το μπλοκ.

Για να χρησιμοποιήσουμε και τα λόγια του Πρωθυπουργού της Μ.Βρετανίας κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο όσον αφορά τους  όρους της Μ.Βρετανίας στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την μελλοντική τους εμπορική σχέση:

 «Δεν υπάρχει ανάγκη μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου να βασίζεται στην αποδοχή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της πολιτικής για τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή οτιδήποτε παρόμοιο, όπως ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η ΕΕ, από την άλλη, έχει προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι η πρόσβαση στην ενιαία της αγορά των 450 εκατ. ανθρώπων θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο το Λονδίνο θα συμφωνήσει να συμμορφωθεί με τέτοιους κανόνες ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο για το περιβάλλον και την απασχόληση.

Όταν οι συζητήσεις ξεκινούνε με ένα τέτοιο πνεύμα, η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορεί να στοιχηματίσει με σιγουριά  ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ημερομηνία ολοκλήρωσης της μετα-Brexit μεταβατικής περιόδου, θα έχουμε εμπορική συμφωνία.

Είναι λογικό λοιπόν η στερλίνα να συνεχίσει να φέρει υψηλή μεταβλητότητα σε όλα τα ζεύγη της.

Πρώτη στήριξη για το ζεύγος GBP/EUR είναι το τρέχον επίπεδο πέριξ του 1,1796 το οποίο αν χαθεί ανοίγει το δρόμο για το 1,1635.

Για το ζεύγος GBP/USD η μάχη θα δοθεί στο 1,2980, με το 1,2808 και 1,2713 να αποτελούν τις επόμενες στηρίξεις σε επίπεδο πάντα weekly διαγράμματος. 

Η εικόνα αναιρείται αν καταφέρει η στερλίνα να επανακτήσει το 1,3096 έναντι του δολαρίου και 1,1914 έναντι του ευρώ.