Drones αντί για... F-35 θα προσγειώνονται στο ελαφρύ αεροπλανοφόρο Anadolu
Τουρκία

Drones αντί για... F-35 θα προσγειώνονται στο ελαφρύ αεροπλανοφόρο Anadolu

H Τουρκία σκοπεύει να τροποποιήσει το ελαφρύ αεροπλανοφόρο της Anadolu ώστε να μπορούν να προσγειώνονται drones αντί των μαχητικών αεροσκαφών F-35, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά μετά τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραγωγής. 

«Για να έχει ένα drone την ικανότητα απογείωσης και προσγείωσης σε αεροπλανοφόρο, η δομή τους πρέπει να είναι ισχυρή, επειδή υπόκεινται σε πολύ υψηλά G-σοκ. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα νέο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης που θα προσγειωθεί και θα απογειωθεί με επιτυχία στο  Anadolu σε ένα χρόνο», ανέφερε ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας κατασκευής drone Bayraktar σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defense News.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Anadolu προκειμένου να επιτρέπουν την προσγείωση-απογείωση των drone θα καθυστερήσουν την παράδοση του σίγουρα, αφού θα πρέπει να γίνουν μετατροπές κατασκευαστικές στο πλοίο που απαιτούν μελέτη και χρόνο. 

Όπως υποστήριξε άλλωστε πρόσφατα ο Ισμαήλ Ντεμίρ πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας το σκάφος, που είναι ακόμα υπό ναυπήγηση, θα έχει από 30 έως 50 drones τύπου Bayraktar TB3. 

«Θα έρθουν UAV που θα μετατρέψουν το TCG Anadolu σε ένα πλοίο μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών. Θα προσθέσουμε οπλισμένα UAV που θα μπορούν να απογειώνονται από το TCG Anadolu στο οπλοστάσιό μας» είχε πει ο Ντεμίρ.