Drone της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας σκότωσε τοπικό ηγέτη της αλ Κάιντα

Drone της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας σκότωσε τοπικό ηγέτη της αλ Κάιντα

Μια φερόμενη επιδρομή ενός μη επανδρωμένου βομβαρδιστικού της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (drone) σκότωσε σήμερα στην νότια Υεμένη έναν τοπικό ηγέτη της αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο (AQAP) καθώς και πέντε συνεργάτες του, ανέφεραν κάτοικοι, καθώς τα στρατεύματα της Υεμένης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) κλιμάκωσαν την επίθεση τους ενάντια στην οργάνωση.

Ο Αμπού Σάμεχ αλ Ζιντζιμπάρι και άλλοι πέντε άνδρες σκοτώθηκαν όταν ένας πύραυλος έπληξε το αυτοκίνητο με το οποίο ταξίδευαν στην Αμπουντίγια, ένα χωριό κοντά στις πόλεις Τζαρ και Ζιντζιμπάρ, που ελέγχονται από το παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης και των ΗΑΕ με έδρα το λιμάνι του Άντεν, περίπου 40χλμ μακριά, έχουν εξαπολύσει χερσαία επίθεση από ένα μεγάλο μήκος της ακτογραμμής εναντίον των μαχητών της AQAP για να τους εξωθήσουν προς τις πόλεις που κρατούν υπό τον έλεγχο τους.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι χερσαίες μάχες συντονίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που για χρόνια πραγματοποιούν επιδρομές με drones εναντίον μαχητών της AQAP σε όλη τη χώρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα πως εξετάζουν αίτημα των ΗΑΕ (που συμμετέχουν στον συνασπισμό αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το Μάρτιο του 2015) για αεροπορική, διοικητική υποστήριξη καθώς και για παροχή στήριξης στον τομέα των πληροφοριών.

Το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Υεμένης, Μουκάλα, ήταν για περισσότερο από ένα χρόνο η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης, που αποκόμισε πολλά κέρδη από εκβιασμούς τοπικών επιχειρήσεων και επιβολή λιμενικών τελών. Η προέλαση των δυνάμεων του συνασπισμού εξώθησε τους μαχητές της AQAP να εγκαταλείψουν αμαχητί μεγάλο μέρος της πόλης την Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ