Ένταση στο συλλαλητήριο για την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου

Ένταση στο συλλαλητήριο για την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου

Στα Προπύλαια, όπου και ολοκληρώθηκε, επέστρεψε η πορεία των μαθητών και φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε για τη συμπλήρωση των 10 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

Μαθητικές και φοιτητικές συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τη 1 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, όταν η πορεία κατευθυνόταν προς τη Βουλή και ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με κροτίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. 

Νωρίτερα, προκάλεσαν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων και έσπασαν πεζοδρόμια έξω από τα Προπύλαια, ενώ φθορές προκλήθηκαν σε φωτεινούς σηματοδότες και στάσεις λεωφορείων.

Σε 10 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία.

Η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας αποκαθίσταται σταδιακά, ενώ άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο».

ένταση προπύλαια

ένταση προπύλαια

επεισόδια προπύλαια

ένταση στα προπύλαια

Προπύλαια

Στα Προπύλαια έχει προγραμματιστεί και η απογευματινή πορεία για τις 18:00.

Στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός.

Ανάλογες πορείες πραγματοποιούνται σε πολλές άλλες πόλεις όπως σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Μυτιλήνη, Καρδίτσα, Γιάννενα, Βόλο, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Χανιά.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην πορεία στη Θεσσαλονίκη, με κουκουλοφόρους να πετάνε βόμβες μολότοφ προς την πλευρά των αστυνομικών που βρίσκονταν στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπως και στο Τουρκικό προξενείο.

Η πορεία έχει ολοκληρωθεί πλέον, αλλά κουκουλοφόροι που έχουν μπει στη Φιλοσοφική, έχουν κλείσει με κάδους το δρόμο μπροστά στην Εθνικής Αμύνης και πετούν μολότοφ και πέτρες, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να «απαντούν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στη διασταύρωση Εγνατίας με Εθνικής Αμύνης, όπως και στην Αγίου Δημητρίου, στο ύψος των νεκροταφείων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καμάρα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Επίσης κατά μήκος της οδού Αγίου Δημητρίου και Ιασωνίδου αναποδογύρισαν κάδους σκουπιδιών και τους έβαλαν φωτιά, ενώ πέταξαν πέτρες σε υποκαταστήματα τραπεζών και άλλα καταστήματα.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έλαβε η Ελληνική Αστυνομία, λόγω των σημερινών συγκεντρώσεων.

Στα μέτρα, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, συμμετέχουν, όπως και στην επέτειο του Πολυτεχνείου, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί. 

Παράλληλα, υπάρχουν αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις σε αστυνομικά τμήματα και κτίρια, όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες, ενώ πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου. 

Επίσης, συνεχείς πτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας πραγματοποιούν το ελικόπτερο της Αστυνομίας, καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά «drones».

Το ειδικό υδροφόρο όχημα της ΕΛ.ΑΣ., ο Αίαντας, που έκανε την εμφάνισή του στα επεισόδια του Πολυτεχνείου, θα βρίσκεται και πάλι σε κοντινή απόσταση από τα Εξάρχεια για να επέμβει, αν χρειαστεί.

Κλειστή η Νομική Σχολή - Σε κατάληψη η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

Κλειστή παραμένει σήμερα η Νομική Σχολή Αθηνών, για λόγους ασφαλείας, ενώ υπό κατάληψη τελεί από την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου το κτίριο της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας «Αναρχικοί/Αναρχικές».