«Δώρο» Χριστουγέννων για 483.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

«Δώρο» Χριστουγέννων για 483.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσων επλήγησαν από την πανδημία ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας. Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι το έκτακτο βοήθημα για τα Χριστούγεννα θα κατευθυνθεί σε 483.335 δικαιούχους σε συνολικά 256.562 νοικοκυριά. Πρόκειται για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων) ξεκινά από τα 200 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και προβλέπεται προσαύξηση 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε επιπλέον ανήλικο.

Παράλληλα, ενισχύεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή καθώς διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής, ενώ το συνολικό ποσό που αφορά το πρόγραμμα θα ανέλθει στα 1,2 δισ. ευρώ για τον τέταρτο κύκλο και με τον πέμπτο κύκλο ο προϋπολογισμός του 2020 θα ξεπεράσει αθροιστικά τα 5 δισ. ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή κρατικής Αρχής έχουν δικαίωμα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ κι αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε επίσης ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες και για τα ενοίκια επιχειρήσεων και εργαζομένων που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Από τον μήνα Νοέμβριο για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα το ½ της ζημίας θα τους καταβάλλεται από το κράτος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει η πλατφόρμα αιτήσεων όπου θα εμφανίζεται το ποσό ενίσχυσης που δικαιούται η κάθε επιχείρηση που εντάσσεται.

Συγκεκριμένα, στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται:

1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας και έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα λάβουν αποζημίωση, αναλογικά με το διάστημα της αναστολής, έως 800 ευρώ.

2. Αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας. Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους θα υπάρξει αναστολή πληρωμής των δόσεων.

3. Συνεχίζεται από το τραπεζικό σύστημα η αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων. 

4. Για τις επιχειρήσεις ισχύει μείωση του ενοικίου τους 40%. Μείωση ενοικίου θα ισχύσει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων και τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. Το ½ της ζημίας των ατόμων που μισθώνουν κατοικίες και επιχειρήσεις θα καταβάλλεται απευθείας από το κράτος. 

5. Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. 

6. Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων για την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν απασχολούν ή όχι εργαζομένους ή αν έχουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, καθώς επίσης και ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, υπό την προϋπόθεση να έχουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

7. Διπλασιάζεται το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.