Δωρεάν φωτοβολταϊκά συστήματα σε νοικοκυριά της Ρόδου

Δωρεάν φωτοβολταϊκά συστήματα σε νοικοκυριά της Ρόδου

Επτά νοικοκυριά στη Ρόδο θα μπορούν πλέον να παράγουν το δικό τους ρεύμα και να καλύπτουν μέχρι και το 100% των ενεργειακών αναγκών τους. Ομάδα της «Greenpeace» τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα εγκαταστήσει σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να απολαμβάνουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα. Το πρώτο σπίτι θα είναι στο χωριό Ψίνθος, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές στο νησί των Ιπποτών. Το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 2 - 3kW αναλαμβάνει η περιβαλλοντική οργάνωση χωρίς καμία επιβάρυνση για τις επιλεγμένες οικογένειες.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αγγίζουν περίπου τα 50.000 ευρώ και προέρχονται από τη διεθνή εκστρατεία crowdfunding, «Solarize Greece» που πραγματοποιήθηκε το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015 και περισσότεροι από 1000 ξένοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.Τα εγκατεστημένα συστήματα θα συνδεθούν στο δίκτυο στη βάση όσων ορίζει το  υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας (net-metering).

«Το μέλλον ανήκει στον ήλιο και η χώρα μας έχει μπροστά της μία τεράστια ευκαιρία: να αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια για να ηλεκτροδοτήσει με οικονομικό τρόπο νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να στηρίξει τους πιο αδύναμους πολίτες που μαστίζονται από τη φτώχεια. Να μειώσει την εξάρτηση από τα ακριβά εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπεύθυνος εκστρατειών της οργάνωσης, Δημήτρης Ιμπραήμ.

Σύμφωνα με τον κ. Ιμπραήμ, πρόσφατη έκθεση της Greenpeace εκτιμά ότι η ΔΕΗ  θα εξοικονομήσει έως και 3 δισ.ευρώ για την περίοδο 2021 - 2045, αν  επενδύσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 300.000 νοικοκυριών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. «Αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι καλές ιδέες που μπορούν να δώσουν ελπίδα στην ελληνική κοινωνία» υπογραμμίζει ο κ. Ιμπραήμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ