ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2022η
Σάββατο, 15 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Δωρεάν φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων χάρη στην περίσσεια ενέργειας

Δωρεάν φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων χάρη στην περίσσεια ενέργειας

Η ειδικευμένη στην «καθαρή» ενέργεια εταιρία, Good Energy, σε συνεργασία με την ψηφιακή πλατφόρμα - εφαρμογή χαρτογράφησης του δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, ZapMap, προσφέρουν στους κατόχους οχημάτων μηδενικών ρύπων δωρεάν φόρτιση και μάλιστα με πράσινη ενέργεια.

Μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να βρει γόνιμο έδαφος και στην υπόλοιπη Ευρώπη, λειτουργώντας ως κίνητρο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Τι το καλύτερο για έναν ιδιοκτήτη ηλεκτρικού αυτοκινήτου από το να φορτίζει δωρεάν το αυτοκίνητό του και μάλιστα με 100% καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.

Η οικονομία σε πλήρη ταύτιση με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και το επιπλέον κόστος ενός τέτοιου αυτοκινήτου αποσβένεται πιο εύκολα σε μια τέτοια περίπτωση, και ηθική επιβράβευση για τον ιδιοκτήτη προκύπτει – ιδιαιτέρως αν η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής ήταν από τους παράγοντες που έλαβε υπόψη κατά την επιλογή του.

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν σύντομα να φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους δωρεάν όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή και αιολική) προσφέρουν στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση αυτό χρειάζεται.

Όταν, λοιπόν, θα υπάρχει «περίσσευμα» καθαρής ενέργειας, οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα ειδοποιούνται, 24 ώρες νωρίτερα, για το τετράωρο εκείνο «παράθυρο» - “flash window” - κατά το οποίο η φόρτιση θα είναι δωρεάν.

Γνωρίζοντας ότι φορτίζοντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο σπίτι, το κόστος κίνησης κατεβαίνει σημαντικά (3-4 φορές) σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, το πέρασμα στη δωρεάν φόρτιση ακούγεται απλώς ως εξαιρετικό κίνητρο για την αγορά οχήματος μηδενικών ρύπων, αφού ένα γέμισμα με βενζίνη για αντίστοιχη αυτονομία συνεπάγεται ένα κόστος της τάξης των 60-70 ευρώ.

Σημειώστε ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μια χρέωση με βάση το χρόνο φόρτισης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αφορά τροφοδοσία από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία βρίσκεται η εταιρεία «καθαρής» ενέργειας Good Energy και η ZapMap, η εταιρία που έχει χαρτογραφήσει (σε ψηφιακή πλατφόρμα) τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, βοηθώντας τους κατόχους τους όχι μόνο να εντοπίζουν τους πλησιέστερους διαθέσιμους φορτιστές, αλλά και να προγραμματίζουν τόσο τις κοντινές διαδρομές όσο και τα ταξίδια τους.

Το τιμολόγιο θα ενεργοποιείται με τη μέθοδο του ευφυούς συμψηφισμού και η Good Energy θα αναπτύξει ευφυείς φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και μια ενημερωμένη εφαρμογή για να λειτουργήσει παράλληλα με το νέο προϊόν.

Τα “flash windows” που αναφέραμε παραπάνω θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την ημέρα. Τη θερινή περίοδο, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, η δωρεάν φόρτιση θα πραγματοποιείται μεταξύ 11.00 το πρωί έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι, ενώ τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, θα μπορεί κανείς να φορτίσει δωρεάν μεταξύ 11.00 το βράδυ και 3.00 το πρωί.

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση σχετικά με την ενέργεια αυτή, της Διευθύνουσας Συμβούλου της Good Energy, Τζούλιετ Ντάβενπορτ, καθώς το σκεπτικό της ξεφεύγει από τη λογική του καθαρά οικονομικού κέρδους για μια εταιρία, αντιμετωπίζοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως ευκαιρία και για τους απλούς ανθρώπους, και συνολικά για τον πλανήτη:

«Η Βρετανία παράγει τόσο πολλή ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια που έχει νόημα μόνο αν όλοι μας επωφεληθούμε από αυτήν. Το νέο τιμολόγιο «flash» θα προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να επωφεληθούν από την ελεύθερη, πράσινη ενέργεια όταν ο άνεμος και ο ήλιος είναι ισχυρότεροι.

Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων κάνουν ήδη με τον τρόπο τους αυτό που πρέπει για το κλίμα - τώρα προσφέρεται μια ευκαιρία σε αυτούς να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να υποστηρίξουν ένα πραγματικά καθαρό ενεργειακό δίκτυο.»

Η σύγκριση του ενεργειακού μείγματος της Μεγάλης Βρετανίας με αυτό της Good Energy είναι αποκαλυπτική

Από την πλευρά της, η συνιδρύτρια της ZapMap, Melanie Shufflebotham συμπλήρωσε ότι:

«Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων αλλάζει ραγδαία και εμείς πρέπει να συμβαδίζουμε με αυτήν. Μέσα στο 2021 θα υπάρχουν πάνω από 70 πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα διαθέσιμα στην αγορά, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη περίπου 500.000 plug-in οχήματα (σ.σ. περίπου 250.000 πλήρως ηλεκτρικά και 250.000 plug in hydrid) να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Αυτή η καινοτομία στη φόρτιση υποστηρίζει αυτές τις σεισμικές μετατοπίσεις προσφέροντας στους οδηγούς έναν φθηνότερο και πιο πράσινο τρόπο φόρτισης του οχήματός τους.»

Σημειώστε ότι στις 15 Απριλίου του 2021 στη Μεγάλη Βρετανία υπήρχαν συνολικά 23.629 σημεία φόρτισης, εκ των οποίων τα 909 ήταν υπερ-ταχείας φόρτισης (DC 100 kW+), τα 3.429 ταχείας φόρτισης (25 έως 99 kW), τα 13.362 ημι-ταχείας (AC 7,0 έως 22,0 kW) και τα 5.569 αργής φόρτισης (AC 3,0 έως 5,0 kW).

Το κόστος φόρτισης ποικίλει μεταξύ 4,5 p/kWh (0,05 ?/kWh) και 17,81 p/kWh (0,20 ?/kWh) ανάλογα τον πάροχο και την ώρα που πραγματοποιείται η φόρτιση.