Δοκιμές σε ανθρώπους για το πιθανό εμβόλιο της AstraZeneca

Δοκιμές σε ανθρώπους για το πιθανό εμβόλιο της AstraZeneca

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία τη συγκέντρωση εθελοντών προκειμένου να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές της φάσης ΙΙ και ΙΙΙ του πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού που αναπτύσσει σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 10.260 ενήλικες και παιδιά για τη Φάση ΙΙ που θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους μεγαλύτερους ανθρώπους και στα παιδιά, συγκεκριμένα ενήλικες 56 έως 69 ετών, ενήλικες άνω των 70 ετών και παιδιά 5 έως 12 ετών.

Η Φάση ΙΙΙ σκοπεύει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.

Το εμβόλιο που φέρει την ονομασία ChAdOx1 nCoV-19 βασίζεται στην εξασθενημένη εκδοχή ενός αδενοϊού του κοινού κρυολογήματος (ChAdOx1) που προσβάλλει τους χιμπατζήδες και το οποίο έχει γενετικά τροποποιηθεί ώστε να είναι αδύνατον να προσβάλει ανθρώπους. Στο σύμπλεγμα ChAdOx1 προστέθηκαν πρωτεΐνες ακίδες (S) από τον ιό SARS-CoV-2 . Η πρωτεΐνη αυτή απαντάται στην επιφάνεια του νέου κορονοϊού και παίζει σημαντικό ρόλο στην λοίμωξη. Ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα για να προσκολληθεί στους υποδοχείς ACE2 των ανθρωπίνων κυττάρων για να επιτύχει την είσοδό του στα κύτταρα και να προκαλέσει λοίμωξη.

Εμβολιάζοντας με ChAdOx1 nCoV-19, ελπίζουμε να κάνουμε τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να αναπτύσσει ανοσολογική απόκριση απέναντι στην πρωτεΐνη ακίδα, πράγμα που θα βοηθήσει στην αποτροπή εισόδου του SARS-CoV-2 στα κύτταρα και στην πρόληψη της λοίμωξης, εξηγεί στην ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι υγιείς εθελοντές θα λάβουν είτε το εμβόλιο ChAdOx1 είτε ένα δοκιμασμένο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας. Οι συμμετέχοντες δεν θα γνωρίζουν ποιο εμβόλιο έχουν λάβει.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται σε έναν ξέφρενο αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη του όπλου που θα σώσει τον κόσμο από την πανδημία του κορονοϊού. Ελάχιστα από τα πιθανά εμβόλια έχουν περάσει στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, το στάδιο που εξετάζει ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, και όπου τα περισσότερα δεν περνούν το κρίσιμο τεστ. 

H AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έλαβαν ενίσχυση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση την Πέμπτη για να επιταχύνουν την έρευνα και να διασφαλίσουν 300 εκατ. δόσεις για τις ΗΠΑ.

Η εταιρεία σκοπεύει να αρχίσει να διαθέτει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου στη Μεγάλη Βρετανία ήδη από τον Σεπτέμβριο, ενώ έχει εξασφαλίσει συνολική παραγωγική ικανότητα για ένα 1 δισεκατομμύριο δόσεις.