Δοκιμασία χωρίς τέλος: 756 νεκροί στην Ιταλία, 838 στην Ισπανία

Δοκιμασία χωρίς τέλος: 756 νεκροί στην Ιταλία, 838 στην Ισπανία

Εξαιρετικά μεγάλος -μειωμένος βέβαια σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες- παραμένει για ένα ακόμη 24ωρο ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ιταλία, με την Πολιτική Προστασία της χώρας να ανακοινώνει σήμερα 756 επιπλέον θανάτους, ενώ καταγράφηκαν 5.217 νέα κρούσματα. 

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, αλλά και ο αριθμός των νεκρών, έχουν ελαφρά περιοριστεί. Σημειώνεται ότι χθες η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας ανέφερε 889 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία ανέρχεται πλέον στα 97.689, ενώ οι νεκροί φτάνουν τους 10.779.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η απαγόρευση κυκλοφορίας και η διακοπή λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, η οποία, κανονικά, θα έπρεπε να λήξει στις 3 Απριλίου, θα παραταθεί για τουλάχιστον άλλες δυο εβδομάδες.

Στη συνέχεια, αν έχει σημειωθεί δραστική μείωση κρουσμάτων και μεταδόσεων (δείκτης μεταδοτικότητας χαμηλότερος από ένα) ενδέχεται να ξαναρχίσουν βαθμιαία, να ανοίγουν μαγαζιά και χώροι εργασίας.

Στην Νάπολη ξεκίνησαν κατ΄οίκον τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού

Στην Νάπολη άρχισε η πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού κατ' οίκον, με πέντε τροχόσπιτα του ιταλικού συστήματος υγείας τα οποία μεταφέρουν, στις διάφορες περιοχές της πόλης, εθελοντές και γιατρούς.

Προτεραιότητα στην διενέργεια των τεστ έχουν οι πολίτες που έχουν εκδηλώσει «ύποπτα συμπτώματα» αλλά και εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα και πρέπει να εξακριβωθεί αν έχουν θεραπευθεί. Υποβάλλονται σε δυο τεστ, το ένα εικοσιτέσσερις ώρες μετά το άλλο.

Νέο ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό στην Ισπανία αυξήθηκε στους 6.528 σήμερα, από 5.690 που ήταν τo Σάββατο, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό. Σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 838 άνθρωποι, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα της ιβηρικής.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 78,797 από 72,248 το Σάββατο.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ισπανίας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο αφού ο αριθμός των ατόμων που αποστέλλονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ξεπέρασε την επίσημη δυναμικότητα των 4.404 κλινών. 

Σημειώνεται ότι χθες, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι όλοι όσοι εργάζονται σε μη απαραίτητους τομείς δραστηριότητας πρέπει να μείνουν στο σπίτι για δύο εβδομάδες. Είπε ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν κανονικά τους μισθούς τους αλλά θα πρέπει να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Το μέτρο θα ισχύσει από τις 30 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου. 

AP Photo/Emilio Morenatti