ΔΝΤ: Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στη Σρι Λάνκα

ΔΝΤ: Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στη Σρι Λάνκα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε την Τρίτη ότι παρακολουθεί τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη Σρι Λάνκα «πολύ στενά» καθώς εντείνονται οι αναταραχές στη νησιωτική χώρα εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.

Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα διέλυσε τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο και διόρισε νέο υπουργό Οικονομικών, ενώ αναζήτησε και νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, όπως αναφέρει το Reuters.

«Το προσωπικό του ΔΝΤ ανυπομονεί για προγραμματικές συζητήσεις με τις αρχές, μεταξύ άλλων κατά την επίσκεψη του νεοδιορισθέντος υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον αργότερα αυτόν τον μήνα», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Σρι Λάνκα Μασαχίρο Νοζάκι σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων διέρχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά την ανεξαρτησία του το 1948 εξαιτίας της έλλειψης ξένων νομισμάτων, απαραίτητων για τις εισαγωγές.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ζήτησε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και περισσότερα δάνεια από την Ινδία και την Κίνα.

Την οικονομική κρίση επιδείνωσε η πανδημία covid-19, εξαιτίας της οποίας υπέστη πλήγμα ο τουρισμός και μειώθηκαν τα εμβάσματα από τους κατοίκους της χώρας που εργάζονται στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται πως προς τα τέλη Μαρτίου η Αίγυπτος προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας την υποστήριξη του Ταμείου προκειμένου να εφαρμοστεί «συνεκτικό οικονομικό πρόγραμμα». Σύμφωνα με το Reuters η οικονομία της Αιγύπτου επλήγη σοβαρά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις αναδυόμενες αγορές ενώ παράλληλα Ρωσία και Ουκρανία είναι επίσης οι κύριοι εξαγωγείς σιταριού στην Αίγυπτο και σημαντική πηγή τουριστικών εσόδων.

Διαβάστε ακόμα:

Μετά την Αίγυπτο και η Σρι Λάνκα οδεύει στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ