ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος της Αργεντινής

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος της Αργεντινής

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι  το χρέος της Αργεντινής είναι μη βιώσιμο τονίζοντας ότι θα συνεχίσει την συνεργασία του με την κυβέρνηση της χώρας.

«Το προσωπικό του ΔΝΤ εκτιμά το χρέος της Αργεντινής πλέον, ως μη βιώσιμο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, που εξέδωσε την Τετάρτη, ύστερα από την ολοκλήρωση αποστολής στη χώρα.

Ομάδα του ΔΝΤ επισκέφθηκε το Μπουένος Άιρες από τις 12 έως τις 19 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντας τις συναντήσεις με τους Αργεντινούς αξιωματούχους ως «πολύ παραγωγικές».

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2018, το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων προς την Αργεντινή, ενώ αργότερα μέσα στο 2018 αποφασίστηκε η αύξηση του δανείου, στα 56,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας, που έχει λάβει μέχρι τώρα 44 δισεκατομμύρια από το δάνειο, έχει ανακοινώσει πως δεν θα λάβει το υπόλοιπο του δανείου και θα αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με εύθραυστες ισορροπίες, καθώς από τη μια πλευρά επιδιώκει τη στήριξη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και από την άλλη θέλει να διατηρήσει αυτή του Κογκρέσου, για τη στρατηγικής της σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, ύψους 100 δισ. δολ.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει προκληθεί αναταραχή από τις δηλώσεις της πρώην προέδρου και νυν αντιπροέδρου της χώρας Κριστίνα Φερνάντες. Η Φερνάντες δήλωσε τις προάλλες ότι «Δεν θα πληρώσουμε ούτε μισό σεντ στο ΔΝΤ, μέχρι να βγούμε από την ύφεση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να πληρώσουμε, είναι να βγούμε από την ύφεση»  τόνισε, μεταξύ άλλων, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Ουάσιγκτον. Η Φερνάντες βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου από τις 10 Δεκεμβρίου του 2019, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος στα τέλη του προηγούμενου έτους διαδέχθηκε τον Μαουρίσιο Μάκρι στον προεδρικό θώκο.