ΔΝΤ: Η ύφεση λόγω κορονοϊού μπορεί να ξεπεράσει το 2008

ΔΝΤ: Η ύφεση λόγω κορονοϊού μπορεί να ξεπεράσει το 2008

Παγκόσμια ύφεση το 2020, που ενδέχεται να ξεπεράσει εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, θα προκαλέσει η πανδημία των νέου κοροναϊού, Covid-19, εκτίμησε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεορκγίεβα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η οικονομική παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να ανακάμψει το 2021.

«Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι και θα είναι σοβαρές, όμως όσο πιο γρήγορα σταματήσουμε τον ιό, τόσο πιο γρήγορη και ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη», τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών της G20.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις μεγάλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει ήδη πολλές χώρες ώστε να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας και να προστατευθούν επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πλήττονται, καθώς και μέτρα των κεντρικών τραπεζών για την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι «θα χρειαστούν ακόμα περισσότερα, ειδικά στο μέτωπο των δημοσιονομικών».

Όσον αφορά το ΔΝΤ, η επικεφαλής του είπε ότι το Ταμείο θα ενισχύσει μαζικά τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας ότι 80 χώρες είχαν ήδη ζητήσει τη βοήθειά του.

Από την αρχή της κρίσης οι επενδυτές απέσυραν 83 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που συνιστά «τη μεγαλύτερη έξοδο κεφαλαίων που έχει καταγραφεί ποτέ», είπε.

Τέλος, η κ. Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα προκειμένου είναι να αναπτύξει το σύνολο της δανειοδοτικής του ικανότητας, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.