7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

ΔΝΤ: Βιώσιμο το χρέος - Η Ελλάδα θα επανέλθει στην κανονικότητα χωρίς πρόσθετα μέτρα

ΔΝΤ: Βιώσιμο το χρέος - Η Ελλάδα θα επανέλθει στην κανονικότητα χωρίς πρόσθετα μέτραΠαραμένει αισιόδοξο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόσο για τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους όσο και για την «αναίμακτη» επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
 Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Αλφρεντ Κάμερ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ για τις προοπτικές της οικονομίας της ΕΕ εμφανίστηκε καθησυχαστικός και πιο αισιόδοξος σε σύγκριση με τον συνταξιούχο κ. Τόμσεν,  για την πορεία του Δημοσίου Χρέους, παρά την πρόσφατη διόγκωση του εξαιτίας των πρόσθετων δαπανών που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  Παραδέχθηκε ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με όσα προέβλεπε το Ταμείο το 2018.
      Ερωτηθείς σχετικώς το στέλεχος του ΔΝΤ  απάντησε πως η Ελλάδα δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που είναι αντιμέτωπες με υψηλότερα χρέη σε σχέση με πριν την υγειονομική κρίση. Συμπλήρωσε δε  πως όταν η ελληνική οικονομία επανέλθει στην κανονικότητα, τα πρωτογενή ελλείμματα που καταγράφονται σήμερα θα μειωθούν, χωρίς να απαιτηθεί πρόσθετη  προσπάθεια.

     Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η  επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που θα επιτευχθούν καθώς  όπως  ανέφερε ανάπτυξη θα παράξει έσοδα. Όσο μεγαλύτερη η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπισθούν τα υψηλά επίπεδα χρέους. Την όλη διαδικασία αναμένεται να στηρίξει ο χαμηλός πληθωρισμός ο οποίος με τη σειρά του θα κρατήσει τα επιτόκια δανεισμού σε χαμηλό επίπεδο.  Εξέλιξη η οποία θα συμβάλλει θετικά και στην μείωση του Δημοσίου Χρέους.

      Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του Ταμείου για την ευρωζώνη ανέφερε ότι το ΑΕΠ της Ευρώπης αναμένεται να ανακάμψει κατά 4,5% το 2021, ήτοι 0,2% λιγότερο από ό, τι ανέμενε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2020, κάτι που όπως είπε αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις από τα νέα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού.   «Με την υπόθεση ότι τα εμβόλια θα είναι ευρέως διαθέσιμα από το καλοκαίρι του 2021 και καθ 'όλη τη διάρκεια του 2022, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται στο 3,9% το 2022, φέρνοντας το ΑΕΠ της Ευρώπης στα επίπεδα προ κορωνοϊού. Οι αρνητικοί κίνδυνοι για τη δραστηριότητα εμφανίζονται μεγαλύτεροι από τους ανοδικούς κινδύνους στο εγγύς μέλλον, ενώ οι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι μεσοπρόθεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Συμπληρώνοντας ότι  η ταχύτερη παραγωγή και διανομή των εμβολίων θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη.
 

ΧΡ. ΖΙΩΤΗΣ