7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Άννα Διαμαντοπούλου: Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η μόνη αποδεκτή λύση για το Κυπριακό

Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η μόνη αποδεκτή λύση για το Κυπριακό
Eurokinissi

Η Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί τη μόνη αποδεκτή λύση για το Κυπριακό, όπως τονίζει η Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι η τελική λύση ανήκει στα δύο μέρη.

Η Α. Διαμαντοπούλου σημειώνει επίσης ότι χωρίς λύση του Κυπριακού ζητήματος ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι διαρκώς σε όξυνση, ενώ επισημαίνει ότι όλοι πια ξέρουν πως στο Κυπριακό ισχύει το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» και το πώς οι Διεθνείς Οργανισμοί είναι έτοιμοι να βάλουν το ζήτημα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Αναλυτικά στην παρέμβασή της η Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση αναφέρει τα εξής: 

«Λίγες λέξεις για το Κυπριακό

Το Κυπριακό μας απασχολεί σήμερα ως λαό αντιστρόφως ανάλογα με την σημασία του . Χωρίς λύση του Κυπριακού ζητήματος ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι διαρκώς σε όξυνση. Αύριο στη Γενεύη αρχίζει η Άτυπη «5+1» Σύνοδος για το Κυπριακό.

Σενάρια:

  • Αποτυχία των συνομιλιών και μη λύση. Αυτό θα οδηγήσει κάποια στιγμή στο να αποσύρουν τα Ηνωμένα Έθνη την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Άγνωστο σε ποιόν θα περάσει τότε η Πράσινη Γραμμή με πρώτο θύμα το αίσθημα ασφάλειας και συνέπειες σε όλους τους τομείς.
  • Συνομοσπονδία: Λύση μέσα από την οποία η Τουρκία συγκυβερνά με τους Ελληνοκυπρίους και επηρεάζει ακόμα και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
  • Δύο ανεξάρτητα Κράτη: Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε παρθενογένεση νέων κρατών και ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης με την ΕΕ.
  • Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία: Η μόνη αποδεκτή λύση που προϋποθέτει όμως την αποδοχή της πολιτικής ισότητας!

Ας θυμηθούμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν (2004) τρία χρόνια μετά την λύση θα ολοκληρωνόταν η επιστροφή της Μόρφου και της Αμμοχώστου και θα αποχωρούσαν τα τουρκικά στρατεύματα εκτός από έναν μικρό αριθμό με τελική απόφαση το 2018.

Το 2017 είχαμε φτάσει μία ανάσα από την τελική λύση. Σήμερα είμαστε πιο μακριά από ποτέ. Οι νέοι διαδηλώνουν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο ζητώντας επιτέλους μία λύση για την χώρα τους και την ζωή τους.

Ο μόνος λόγος που προσωπικά διατηρώ μία αισιοδοξία είναι για το ότι όλοι πια ξέρουν πως στο Κυπριακό ισχύει το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» και το πώς οι Διεθνείς Οργανισμοί είναι έτοιμοι να βάλουν το ζήτημα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όλοι όμως ξέρουμε ότι η τελική λύση ανήκει στα δύο μέρη».