Διπλωματικές πηγές: Έμφαση στην ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

Διπλωματικές πηγές: Έμφαση στην ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

Η ανάγκη να εφαρμόσει η Τουρκία πλήρως την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας υπογραμμίστηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και το μεταναστευτικό-προσφυγικό 'Ιλβα Γιόχανσον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν δέχεται πλέον επιστροφές από την Ελλάδα, όπως υποχρεούται βάσει των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, καθώς επίσης ότι το μεταναστευτικό αποτελεί για την γείτονα χώρα ένα ακόμα εργαλείο στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής. Επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή της κοινής δήλωσης θα πρέπει να καλύπτει και τον Έβρο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και παρενέβησαν στη συζήτηση επίσης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής εξετάσθηκε η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και η εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε χώρες της Βορείου Αφρικής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αναφορικά με την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθήσει τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες, καθώς και στη σημασία να υπάρχει ειδική ρήτρα για τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης στις συμφωνίες σύνδεσης της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρχει θετική προσέγγιση με τις χώρες, οι οποίες συνεργάζονται με την ΕΕ, και αντίστοιχα ποινές για αυτές που δεν συνεργάζονται ("more for more, less for less").

Παράλληλα τονίστηκε ότι η Ελλάδα τηρεί ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση, ούσα μια από τις λίγες πλέον χώρες που συνεχίζουν να είναι ανοικτές στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με την γνωστή αιρεσιμότητα βεβαίως, καθώς και για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Επίσης, η ελληνική πλευρά υπενθύμισε ότι η χώρα μας δεν έχει εκφράσει την αντίθεση της στις μέχρι τώρα αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των αναγκών των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, αλλά υπογράμμισε παράλληλα ότι στο μέλλον θα πρέπει επίσης να δοθεί χρηματοδότηση και για τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία και τον Λίβανο.

Η ελληνική πλευρά επισήμανε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος στην ανάσχεση μεταναστευτικών κυμάτων, κάτι που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη η ΕΕ στο πλαίσιο των σχέσεων της με τη χώρα αυτή, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, έγινε ειδική μνεία στη Λιβύη, όπου τονίστηκε ότι η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη χώρα, δεν θα βελτιώσει μόνο την κατάσταση ασφαλείας, αλλά παράλληλα θα μειώσει τις δυνατότητες της Τουρκίας να ελέγχει ακόμα μία μεταναστευτική οδό προς την Ευρώπη.