Διπλωματικές πηγές: Αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια

Διπλωματικές πηγές: Αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια

«Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», τονίζουν διπλωματικές πηγές με αφορμή δημοσιεύματα.

Στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν σήμερα αναφορές στις δηλώσεις του διεθνολόγου Χρήστου Ροζάκη ότι «η Ελλάδα πρόσφερε στην Τουρκία επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια». 

Ο κ. Ροζάκης αναφέρθηκε με δηλώσεις του σε παλαιότερα στάδια των διερευνητικών επαφών και αυτές οι δηλώσεις του, έχουν αποδοθεί ως είδηση στα τουρκικά ΜΜΕ για δήθεν παραίτησης της χώρας μας του δικαιώματός της από το Δίκαιο της Θάλασσας επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και αποδοχή επέκτασης στα 10 ναυτικά μίλια.

Σημειώνεται πως η θητεία του του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιου του υπουργείου Εξωτερικών είχε λήξει στις 7 Ιουνίου του 2020 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε.

Η είδηση των δηλώσεων Ροζάκη στο φιλοκυβερνητικό κανάλι A-Haber έχει τίτλο ότι «η Ελλάδα παραιτήθηκε από την απαίτησή της για 12 μίλια σε χωρικά ύδατα» και στο ρεπορτάζ αναφέρει:

«Υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Ο ισχυρισμός προήλθε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη. Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, «παραιτούμενη» από το αίτημα των 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα».

Ένα ανάλογο το δημοσίευμα έκανε και το τουρκικό Star με τίτλο: «Η Ελλάδα παραιτήθηκε από το αίτημά της για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

Όπως αναφέρεται «υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια και αποδέχτηκε τη φόρμουλα των 10 μιλίων.

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών, τουρκικά ΜΜΕ έβαλαν στο στόχαστρο τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για τα όσα δήλωσε σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Δένδια πως η χώρα μας όχι μόνο θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά διατηρεί το δικαίωμά της να πράξει το ίδιο και στο Αιγαίο Πέλαγος, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία επιτίθενται στον υπουργό Εξωτερικών.

Τα περισσότερα δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν «σκάνδαλο» και «πρόκληση» τις δηλώσεις του κ. Δένδια για το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και σημειώνουν πως αποτελεί -στην περίπτωση του Αιγαίου Πελάγους- αιτία πολέμου.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών έγιναν στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, το οποίο συγκεντρώνει την ομόθυμη στήριξη των κομμάτων και μέσω της οποίας αυξάνεται κατά 10% το μέγεθος της επικράτειας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εκτόξευσε απειλές κατά της Ελλάδας εάν η Αθήνα αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

«Μην κάνουν το λάθος. Να μην νομίζουν ότι τώρα είναι η ώρα για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Και άλλοι έκαναν αυτόν τον μοιραίο υπολογισμό και οργανώσαμε την Επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη". Μην μας δοκιμάζουν. Η Ελλάδα να κάτσει εκεί που κάθεται, να μην μπαίνει σε περιπέτειες. Κάνατε τα 6 μίλια, μείνετε εκεί που είστε. Μακάρι οι δύο πλευρές να επωφεληθούν από τον πλούτο και να ζήσουν εν ειρήνη», είχε δηλώσει ο Ακάρ.