Διπλάσια η επιδότηση στο ρεύμα, τι εξετάζεται για αέριο και πετρέλαιο - Αύριο οι ανακοινώσεις

Διπλάσια η επιδότηση στο ρεύμα, τι εξετάζεται για αέριο και πετρέλαιο - Αύριο οι ανακοινώσεις

Αυξάνεται η κρατική επιδότηση στο ρεύμα που σύμφωνα με πληροφορίες διπλασιάζεται και από τα 9 ευρώ που ήταν για μια μέση κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, θα φτάσει σε τουλάχιστον 18 ευρώ. Ανακοινώνεται επίσης επιδότηση για τους καταναλωτές στο φυσικό αέριο, ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να καλυφθούν περισσότερα νοικοκυριά. Το πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου αύριο στις 11:00 από τους υπ.Οικονομικών και Ενέργειας Χρ. Σταικούρα και Κ. Σκρέκα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πακέτο μπορεί και να είναι πάνω από 400 εκατ ευρώ, έναντι 200 εκατ. μέχρι πρότινος. Τα μέτρα οριστικοποιούνται απόψε σε συνάντηση που θα έχουν στο Μαξίμου, οι Χρ Σταικούρας, Κ. Σκρέκας και Α. Σκέρτσος.

Τα τελευταία 24ωρα τα σχέδια των επιδοτήσεων γράφονται και σβήνονται συνεχώς με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης από 9 ευρώ που ήταν για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (30 ευρώ η μεγαβατώρα) ακόμη και σε 18 ευρώ (50-55 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τόσο θα είναι το ποσό κατά το οποίο θα ελαφρυνθεί ένας μέσος μηνιαίος λογαριασμός. Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία, δηλαδή θα καλύπτει την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

Ταυτόχρονα εξετάζεται να διατεθεί ένα κονδύλι της τάξης των 150-200 εκ. ευρώ για την επιδότηση του φυσικού αερίου που μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα χορηγηθεί. Είτε μέσω του επιδόματος θέρμανσης, είτε απευθείας μέσω των λογαριασμών των παρόχων φυσικού αερίου, κατά το πρότυπο των λογαριασμών ρεύματος. Σημειώνεται ότι οι τιμές του φυσικού αέριου στη λιανική έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους κατά 500% περίπου.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να μην μείνει κανένας αβοήθητος». «Θα υπάρχει επιπλέον στήριξη σε ότι αφορά τις ανάγκες ενεργειακής κάλυψης των νοικοκυριών και μάλιστα με ένα πολύ ευρύ πλέγμα που θα συμπεριλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών με έναν τρόπο που θα καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανατιμήσεις», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα αν χρειαστεί. Τόνισε δε ότι η ελληνική αγορά λειτουργεί «ρολόι» και δε χρειάζεται πανικός, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια, όπως παρατηρείται σε άλλες χώρες.

Όπως επισήμανε, «σύμφωνα με τη Eurostat και ο Σεπτέμβριος κατέταξε την Ελλάδα σε μια από τις τελευταίες σε πληθωρισμό χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην τρίτη από το τέλος. Έχουμε σε μέσο όρο πληθωρισμού και τον Σεπτέμβριο τα 2/3 του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά μας λειτουργεί σωστά και ακόμα η επιβάρυνση του καταναλωτή δεν είναι τόσο μεγάλη. Ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός» και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το διαθέσιμο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού το 2021 έχει αυξηθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Μέχρι πού θα φτάσει η ενεργειακή κρίση και πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας