Διορίστηκαν οι νέοι τοποτηρητές Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής

Διορίστηκαν οι νέοι τοποτηρητές Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής

Στη δημοσίευση των διαπιστωτικών πράξεων για την αποχώρηση του Μουφτή Ξάνθηςκαι του Μουφτή Κομοτηνής και των αποφάσεων διορισμού Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης και Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για το πρώτο και κρισιμότερο βήμα «για μια νέα εποχή στις Μουφτείες της Θράκης, με την καθιέρωση της προαιρετικότητας των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή με το νόμο 4511/2018 ο οποίος ψηφίστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις - πλην της Χρυσής Αυγής».

Το υπουργείο σημειώνει ότι στις προβλέψεις του άρθρου 48 του ν. 4459/2018 υπήρχε η καθιέρωση ορίου ηλικίας των Μουφτήδων, εμπεδώνοντας έτσι την θέση ότι τα ζητήματα αυτά αποτελούν εσωτερικά θέματα της Ελλάδας.

Οι καθοριστικές αυτές αλλαγές αποτελούν απτές και αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι γίνονται τα αναγκαία βήματα που ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Το υπουργείο συγχαίρει τους αποχωρούντες μουφτήδες για το μέχρι σήμερα έργο τους και την εν γένει προσπάθειά τους για την διατήρηση των άριστων σχέσεων μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη.