Διονύσης Τσίτος: Πώς «τρέχουμε» τον μεγάλο σχεδιασμό που θα εξελίξει τη Volton σε multi service provider

Διονύσης Τσίτος: Πώς «τρέχουμε» τον μεγάλο σχεδιασμό που θα εξελίξει τη Volton σε multi service provider

Ο Γενικός Διευθυντής της Volton Διονύσης Τσίτος, μιλά στο Liberal.gr για το πολύπλευρο πρόγραμμα ανάπτυξης που θα εδραιώσει την εταιρεία στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, με ταυτόχρονη δυνατότητα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τελευταίας γενιάς. Δίνει έμφαση στις επενδύσεις που έρχονται άμεσα από τη Volton σε ΑΠΕ, αλλά και στην υψηλή προτεραιότητα που αποδίδει η εταιρεία στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας πελάτη.

Η Volton είναι ένας οργανισμός μέλος ενός ισχυρού ομίλου, σε ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο περιβάλλον, το οποίο συνθέτουν η ενέργεια και οι υπηρεσίες. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη σημερινή σας θέση, τους εταιρικούς σκοπούς και το πώς οραματίζεστε το μέλλον;

Η Vοlton αποτελεί μία αμιγώς ελληνική εταιρεία μέλος ενός ισχυρότατου επιχειρηματικού Ομίλου και μία από τις πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες προμήθειας και εμπορίας ενέργειας στη χώρα.

Στόχος μας είναι να εδραιώσουμε την θέση μας στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, και παράλληλα με τη δραστηριότητά μας στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, να εξελιχθούμε και σε έναν από τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, επενδύοντας σε έργα τα οποία σε πρώτη φάση θα έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 562MW.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της επενδυτικής νοοτροπίας μας αποτελεί το γεγονός ότι οποιαδήποτε επένδυση κάνουμε, αναπτύσσεται και υλοποιείται με βασικούς πυλώνες τον σεβασμό στο περιβάλλον και την πρόσθεση αξίας στις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας θέσεις εργασίας και υποδομές.

Παράλληλα η εταιρία μας έχει ως στόχο να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της και να μετατραπεί σε έναν multiservice provider, παρέχοντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες της. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από υπηρεσίες ενέργειας στοχεύουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας επιπλέον υπηρεσίες όπως κινητή τηλεφωνία, σταθερή τηλεφωνία και Internet, εξασφαλίζοντας τους πολλαπλά οφέλη.

Τέλος, βασικός πυλώνας στρατηγικής μας είναι το χτίσιμο μιας ισχυρής σχέσης με τον πελάτη, δημιουργώντας σε βάθος χρόνου πιστούς και αφοσιωμένους πελάτες οι οποίοι άμεσα και έμμεσα θα αποτελούν τη «φωνή» της και για την προσέλκυση άλλων εν δυνάμει πελατών!

Πριν τέσσερις μήνες, η Volton και η Vodafone Ελλάδος κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία για τη δραστηριοποίηση της Volton στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικού παρόχου (MVNO). Ποια είναι τα σχέδιά σας και πως βλέπετε την εταιρεία σας ως πάροχο ολοκληρωμένων πακέτων υπηρεσιών;

Πράγματι, παράλληλα με την εμπορική δραστηριότητα στον χώρο της ενέργειας, στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε και ως ολοκληρωμένος πάροχος τηλεπικοινωνιών. Αυτήν την περίοδο αναπτύσσουμε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που θα δώσει τη δυνατότητα στον όμιλό μας να παρέχει καινοτόμες συνδυαστικές υπηρεσίες ενέργειας και τηλεπικοινωνιών (κινητής, σταθερής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο internet, συμπεριλαμβανομένων στο άμεσο μέλλον και νέων τεχνολογιών 5G και Fiber) σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τιμολόγια. Φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε μεγαλύτερη ευελιξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, με στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση στο σύνολο των δαπανών των οικιακών και εταιρικών πελατών μας.

Η Volton επιδεικνύει έντονη και δυναμική δραστηριότητα στο χώρο της πράσινης ενέργειας. Ποια είναι τα σχέδιά σας και η στρατηγική σας για τις ΑΠΕ;

Ο όμιλός μας επενδύει δυναμικά και στρατηγικά σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ και σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσουμε έργα τα οποία σε πρώτη φάση, όπως προ είπα, θα έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 550MW. Παράλληλα, λαμβάνοντας συνεχώς υπόψιν τις εξελίξεις στον κλάδο, εξετάζουμε και σχεδιάζουμε περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στο οποίο συμπεριλαμβάνονται βοηθητικά και συνοδά έργα υποδομών τα οποία θα δώσουν επιπλέον ώθηση στην υλοποίηση ΑΠΕ.

Ζούμε σε μία συγκυρία προκλήσεων που σχετίζονται με τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, την ενεργειακή κρίση, την άνοδο των επιτοκίων, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την εξέλιξη της πανδημίας και βέβαια τις γεωπολιτικές αναταράξεις με επίκεντρο την Ουκρανία. Πώς όλα αυτά ανασυνθέτουν την αγορά ενέργειας και τη σημασία της;

Η πρωτόγνωρη άνοδος των τιμών στις χονδρικές αγορές φυσικού αερίου και κατά συνέπεια, ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ουσιαστικά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το κύμα ακρίβειας και τις πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται. Η ενεργειακή κρίση είχε αρχίσει πριν από περίπου ένα χρόνο, ενώ πλέον σε αυτήν προστέθηκαν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Ρωσία για τερματισμό των εχθροπραξιών. Αναμφίβολα είναι μία νέα εποχή για την αγορά της ενέργειας και πλέον όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή είναι πολύ πιο ώριμοι, ενώ οι στρατηγικές και επενδυτικές κινήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στο εξής θα διαμορφώνονται με πολύ προσεκτικά και σταθερά βήματα λαμβάνοντας υπόψιν ακόμη και ακραία σενάρια, κάτι που δεν γινόταν μέχρι πρότινος.

Και βέβαια, ποιες ευκαιρίες βλέπει η Volton σε αυτό το περιβάλλον...

Η Volton συμμετέχει ενεργά στο πλαίσιο αυτών των νέων στρατηγικών, και λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι εξελίξεις σηματοδοτούν την χώρα μας ως μεγάλο ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό κόμβο, επενδύουμε σε αυτό τον πυλώνα ώστε να προσφέρουμε στους πελάτες μας υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας σε προσιτές τιμές, μέσω καθετοποίησης αλλά και διεύρυνσης των δραστηριοτήτων μας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 η πράσινη ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μαζί με τη δύναμη των υδροηλεκτρικών, κατάφεραν να κυριαρχήσουν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, με ποσοστό 49,13%, ξεπερνώντας έτσι την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα της μεγάλης αλλαγής για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα; Μπορεί μέσω των ανανεώσιμων πηγών η χώρα να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη;

Το Ευρωπαϊκό Green Deal έθεσε το προσχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ, οι οποίες σαφώς αποτελούν οδηγό για την ενεργειακή ανεξαρτησία και προσφέρουν οικονομικότερη λύση ως προς την παραγωγή ενέργειας. Οι Ευρωπαϊκοί φορείς, λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες δυσμενείς συνθήκες, τροποποίησαν τους στόχους προς την μετάβαση δίνοντας έμφαση στην ταχύτερη υλοποίηση έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες μαζί με το απλούστερο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελούν ιδανικές συνθήκες προς την ενεργειακή ανεξαρτησία. Η Ελλάδα έχοντας συνεχώς διαθέσιμα τα απαιτούμενα εφόδια, δηλαδή αέρα και ήλιο, μπορεί να υλοποιήσει άμεσα σημαντικά έργα ΑΠΕ, ικανά όχι μόνο για να την καταστήσουν ενεργειακά ανεξάρτητη, αλλά και να δημιουργήσουν σοβαρές εξαγωγικές ευκαιρίες.