«Διομήδης»: Σφοδρή κακοκαιρία και πολλά προβλήματα - Φθιώτιδα, Λάρισα, Τρίκαλα στο «μάτι του Κυκλώνα»

«Διομήδης»: Σφοδρή κακοκαιρία και πολλά προβλήματα - Φθιώτιδα, Λάρισα, Τρίκαλα στο «μάτι του Κυκλώνα»

Σαρωτική είναι η κακοκαιρία Διομήδης που έχει χτυπήσει τις τελευταίες ώρες τη χώρα και κυρίως περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. 

Σε Φθιώτιδα και Καρδίτσα η βροχόπτωση έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, όμως οι έντονες χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν τις τελευταίες ώρες δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των Αρχών επιχειρώντας με αλάτι να κρατήσεις ανοικτό το οδικό δίκτυο. 
Αρκετά προβλήματα σημειώθηκαν και στα Φάρσαλα όπου τα συνεργεία του δήμου προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία που παρέλυσε από τη σφοδρή βροχόπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως αύριο, Τετάρτη, στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται σχετικά βελτιωμένος καιρός, όμως στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, και ενδεχομένως κατά τόπους στο Ανατολικό Αιγαίο και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά.

Φθιώτιδα: Έντονες βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά

Καταρρακτώδεις βροχές σημειώνονται στα χωριά βόρεια του Δομοκού, στη Φθιώτιδα, ενώ στο τμήμα από τον Δομοκό μέχρι τη Λαμία έχουν ξεκινήσει οι χιονοπτώσεις.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ρίχνουν συνεχώς αλάτι στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού για να αποφύγουν τα προβλήματα, ενώ η χιονόπτωση είναι έντονη αυτή την ώρα.

Έντονες χιονοπτώσεις έχουμε και στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας που έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα, στα χωριά βόρεια του Δομοκού προς τη Λάρισα και την Καρδίτσα έχουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις στην τελευταία ώρα.

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά ενώ ημιορεινά και πεδινά δέχθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις. Στους αυχένες Αγ. Νικολάου (1.450 μ.) και Τυμπάνου (1.600 μ.) το χιόνι ξεπερνά τα 70 εκατοστά ήδη με τα μηχανήματα να επιχειρούν στα σημεία προσπαθώντας να ανοίξουν το δρόμο και να τον διατηρήσουν στη συνέχεια ανοιχτό.

Ανοικτή είναι πάντως η πρόσβαση στην περιοχή του Τυμπάνου. Σε κάθε περίπτωση, στο Τύμπανο όσο και στον Άγιο Νικόλαο υπάρχει σφοδρή χιονόπτωση και θα πρέπει να γίνονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις και με αντιολισθητικές αλυσίδες. 

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα τμήματα του νομού ελαφρά χιονόστρωση σημειώθηκε ακόμα και σε υψόμετρα περίπου 200 μέτρων και άνω με περίπου 10 -15 εκατοστά χιόνι στα 750 μ. υψόμετρο.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση (08.30) από την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στα οδικά τμήματα:

  • Από 48ο χλμ Δ/ση Οξυάς έως 81ο χλμ Επ. Οδ. Καρδίτσας – Άρτας. (Γέφυρα Αχελώου Όρια Ν. Άρτας)
  • Από 19ο χλμ έως 47ο χλμ Επ.Ο. Μουζακίου-Στεφανιάδας (Βρύση Αλαμανή-Τ.Κ. Στεφανιάδας)
  • Από 11ο χλμ (Δ/ση Τ.Κ. Κρυοπηγής - Λίμνης Πλαστήρα) Επ.Ο. Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα

Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται στα πεδινά με την Καρδίτσα μέσα σε 10 ώρες να έχει δεχθεί περί τα 70 χιλ. βροχής (και να παρατηρούνται προβλήματα συγκέντρωσης υδάτων) και περί τα 55 χιλ. το Μουζάκι σύμφωνα με τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Στην περιοχή του Δήμου Μουζακίου σύμφωνα με το Δήμαρχου Μουζακίου κ. Στάθη έχει διακοπεί η οδική σύνδεση μεταξύ Μαγούλας - Μεγ. Καλυβίων Τρικάλων και Μαγούλας - Μαγουλίτσας λόγω αύξησης της στάθμης των ποταμών.

Ο Δήμος Σοφάδων ήταν ο μοναδικός πεδινός δήμος που δεν λειτούργησαν τα σχολεία με πρωινή απόφαση του Δημάρχου Θ. Σκάρλου ενώ προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρήθηκαν είτε στην πόλη της Καρδίτσας είτε στα χωριά με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να προχωρούν σε εργασίες αποκατάτασης.

Συνεχής βροχόπτωση σημειώνεται και στην περιοχή της Λαμίας, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για τους χειμάρρους, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα.

Λάρισα: Η θάλασσα βγήκε στη στεριά

Η κακοκαιρία «Διομήδης» σαρώνει τη Λάρισα. Το φαινόμενο πλήττει ιδιαίτερα τα Φάρσαλα όπου τα συνεργεία του δήμου προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία που παρέλυσε από τη σφοδρή βροχόπτωση.

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Διομήδης» είναι πολλά σε αρκετές περιοχές του νομού Λάρισας. Έντονη είναι η βροχόπτωση και στα Φάρσαλα, όπου πάνω από 15 μηχανήματα του δήμου επιχειρούν σε πολλά σημεία των δρόμων όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα, ενώ το φαινόμενο συνεχίζεται. Επίσης, στην περιοχή των Φαρσάλων γίνονται συνεχείς αντλήσεις υδάτων από σπίτια τα οποία πλημμύρισαν. 

Προβλήματα λόγω της έντονης βροχόπτωσης αντιμετωπίζει και ο Δήμος Αγιάς, κυρίως στις παραλιακές περιοχές όπου λόγω της βροχόπτωσης παρουσιάστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους της περιοχής, ενώ στο παραλιακό μέτωπο του Αγιόκαμπου, όπου η θάλασσα κυριολεκτικά έχει βγει στη στεριά.


Τρίκαλα: Υπερχείλισε ο Ληθαίος ποταμός 

Συνεχίζεται η έντονη βροχόπτωση από την κακοκαιρία "Διομήδης" με σοβαρά προβλήματα να έχουν καταγραφεί σε αρκετές περιπτώσεις στην περιοχή των Τρικάλων.

Ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε μέσα στην πόλη, στο ύψος των Κουτσομυλίων, κάλυψε τις όχθες και “απειλεί” τον παρακείμενο δρόμο.

Ενώ ο μηχανισμός τόσο του Δήμου Τρικκαίων, όσο και της Π.Ε. Τρικάλων βρίσκεται σε επιφυλακή

Συνέχιση της κακοκαιρίας και αύριο 

Την Τετάρτη στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται σχετικά βελτιωμένος καιρός, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, και ενδεχομένως κατά τόπους στο Ανατολικό Αιγαίο και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά.
 
Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς επίσης σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Στερεά και βορειότερα. Χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε τμήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα, πρώτα στα βόρεια, και μετά το μεσημέρι σε πολλές άλλες περιοχές, θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα.
 
Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως 2 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -5 έως 6, στην Ήπειρο από -1 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -3 έως 8, στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 9 Κελσίου, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 4 βαθμούς, στις Σποράδες από 2 έως 6 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
 
Βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 9 μποφόρ θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά 9 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα Δωδεκάνησα, όπου αρχικά αναμένονται μεταβαλλόμενοι άνεμοι εντάσεων έως 5 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών έως βορειοανατολικών διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ.
 
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο κατά περιόδους. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες και μετά αναμένεται να έχουν ασθενή κατά βάση χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 8. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.
 
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα παραθαλάσσια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα έως το πρωί θα εξασθενήσουν και βαθμιαία στη συνέχεια θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στο Θερμαϊκό 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.