Διοικητής USPACOM: Η Κίνα μπορεί να εισβάλλει στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια

Διοικητής USPACOM: Η Κίνα μπορεί να εισβάλλει στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια

Την εκτίμηση ότι η Κίνα μπορεί να εισβάλλει στην Ταϊβάν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, καθώς το Πεκίνο ενισχύει τις προσπάθειές του για στρατιωτική κυριαρχία στην Ασία, εξέφρασε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Ασίας – Ειρηνικού, ναύαρχο Φίλιπ Ντέιβιντσον.

«Εκτιμώ ότι η απειλή κατά της Ταϊβάν θα εκδηλωθεί μέσα σε αυτή τη δεκαετία και συγκεκριμένα μέσα στα επόμενα έξι χρόνια» είπε ο ναύαρχος Ντέιβιντσον κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας. Ο ναύαρχος επεσήμανε ότι η ενίσχυση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή περιορίζει τις αμυντικές ικανότητες των ΗΠΑ και την αποτρεπτική ισχύ του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. 

Η ένταση κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια, μετά την πώληση προηγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν, τον τελευταίο χρόνο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και ενώ ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου είχε εμπλακεί σε διένεξη με το Πεκίνο γύρω από ζητήματα εμπορικών σχέσεων και εθνικής ασφάλειας. 

Το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 6,8% φέτος με τον Ντέιβιντσον να υποστηρίζει ότι η Κίνα  αναμένεται να αναπτύξει τρία αεροπλανοφόρα μέχρι το 2025.

Τα σχόλια του ναυάρχου ήρθαν την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπινγκ προέτρεψε για μια ακόμα φορά προ ημερών τους στρατιώτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) να «διατηρήσουν μια κατάσταση υψηλής επιφυλακής» και  «να θέσουν το μυαλό και την ενέργειά τους στην προετοιμασία για πόλεμο».