7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Διοικητής USPACOM: «Άμεσος ο κίνδυνος» για τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό από τη Κίνα

Διοικητής USPACOM: «Άμεσος ο κίνδυνος» για τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό από τη Κίνα

Στην εκτίμηση ότι ο στρατός των ΗΠΑ χάνει το πλεονέκτημά του στον Ινδο-Ειρηνικό καθώς η Κίνα αναπτύσσεται ταχέως στρατιωτικά προέβη ο επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης στην περιοχή.

Ο ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον, επικεφαλής της διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού (USPACOM), δήλωσε ότι η στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή «αλλάζει επί τα χείρω» για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αναλάβει η Κίνα στρατιωτική δράση.

«Υπάρχει ο κίνδυνος η Κίνα να αλλάξει μονομερώς το status quo της περιοχής προτού οι δυνάμεις μας να μπορέσουν να δώσουν μια αποτελεσματική απάντηση», δήλωσε ο ναύαρχος στην Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας κατά τη διάρκεια ακρόασης την Τρίτη.

Το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 6,8% φέτος με τον Ντέιβιντσον να υποστηρίζει ότι η Κίνα  αναμένεται να αναπτύξει τρία αεροπλανοφόρα μέχρι το 2025.

Τα σχόλια του ναυάρχου ήρθαν την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπινγκ προέτρεψε για μια ακόμα φορά προ ημερών τους στρατιώτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) να «διατηρήσουν μια κατάσταση υψηλής επιφυλακής» και «να θέσουν το μυαλό και την ενέργειά τους στην προετοιμασία για πόλεμο».

Airman 1st Class Christopher E. Quail/U.S. Air Force via AP