Δ. Σαρηγιάννης: Τα νέα μέτρα αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του lockdown

Δ. Σαρηγιάννης: Τα νέα μέτρα αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του lockdown

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη χώρα και ιδίως στην Αττική από την πορεία του πανδημικού ιού που συνεχίζει να εξαπλώνεται, αν και υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης  που μένουν να επιβεβαιωθούν με την ολοκλήρωση του δεκαπενθημέρου την ερχόμενη Κυριακή.

Το πλέγμα των μέτρων που εφαρμόζονται αντιστοιχεί σε ένα μικρό lockdown, αφού ήδη οδηγεί σε περιορισμό των επαφών μας κατά 40% περίπου, όταν η καραντίνα του περσινού χειμώνα είχε οδηγήσει σε μείωση των επαφών μας κατά 60%, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο liberal.gr, εξήγησε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θέτουν όλα περιορισμούς στον συγχρωτισμό μας, λιγότερο ή περισσότερο το κάθε ένα ξεχωριστά, όμως αν συνυπολογιστούν όλα μαζί μπορούμε να πούμε ότι αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του lockdown, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται.

Και με την παρατήρηση ότι ο δεικτης μεταδοτικότητας Rt  έχει ήδη δείξει τάσεις μείωσης (κινείται γύρω στη μονάδα πλέον, όταν τις προηγούμενες ημέρες είχε φτάσει το 1,2), ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι σιγά- σιγά θα βλέπουμε εκτός από τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μία μείωση. Το αποτέλεσμα μπορεί να κρατήσει για δύο τρεις εβδομάδες , όμως και πάλι η κατάσταση θα παραμένει κρίσιμη, γιατί τότε θα υπάρξουν οι επιπτώσεις από την αλλαγή του περιβάλλοντος.

Το κρύο και η αλλαγή στην ολική υγρασία θα φέρουν νέα δεδομένα στη μεταδοτικότητα του ιού. Όμως πολύ περισσότερο, η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί, επειδή θα αναγκαστούμε να παραμένουμε περισσότερο σε κλειστούς χώρους, γεγονός που ευνοεί τον συγχρωτισμό και  τα παράθυρα θα παραμένουν συνήθως κλειστά, γεγονός που ευνοεί την αύξηση του ιιού φορτίου στο χώρο.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα από όλους μας, με πρώτο και κύριο τη χρήση της μάσκας, προκειμένου να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της σταθεροποίησης των κρουσμάτων. Πάντως από τα δεδομένα του μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριό του σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Τροπικής Υγιεινής του Λονδίνου, τα μέτρα φαίνεται να εφαρμόζονται, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να τηρηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Εξάλλου, όπως τόνισε, η συμπεριφορά μας είναι αυτή που θα καθορίσει τη μετέπειτα έκβαση της πανδημίας, δεδομένης της έλευσης του χειμώνα.

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πλέγμα μέτρων που μπορεί να φτάσει την αποτελεσματικότητα ενός Lockdown, όμως σημείωσε ότι πολλά μέτρα μαζί μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τον ιό. Ως παράδειγμα ανέφερε την τηλε-εργασία στο Δημόσιο η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 75%, το κυλιόμενο ωράριο που επιδρά θετικά και αποφευγεται ο συγχρωτισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ.

Παράγοντες όμως που μπορούν να υποδαυλίσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών και όλων των λιγότερο ισχυρών μέτρων, παραμένουν οι υπερμεταδότες και ο βαθμός εφαρμογής τους από τους πολίτες, με αποτέλεσμα η χρήση μάσκας να αναδεικνύεται ως πρωταρχικής σημασίας μέτρο.