Δημοσκόπηση Pulse: Το 60% των ανεμβολίαστων λέει όχι στα εμβόλια – Στις 12 μονάδες η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Pulse: Το 60% των ανεμβολίαστων λέει όχι στα εμβόλια – Στις 12 μονάδες η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Περίπου 6 στους 10 πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα δηλώνουν πως δεν θα εμβολιαστούν ποτέ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse, τα ευρήματα της οποίας προκαλούν ανησυχία δεδομένου ότι ο αριθμός αυτός αγγίζει περίπου το 1,5 εκατομμύρια. Η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 12 ποσοστιαίες μονάδες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός και τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τον κανένα. Τι λένε οι πολίτες για τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που διενεργήθηκε για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ προκαλεί ανησυχία εξ αιτίας του υψηλού ποσοστού αρνητών του εμβολίου που καταγράφει, όπως και για τις δικαιολογίες που επικαλούνται ή το τι ακριβώς ζητούν για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι που δεν εντάσσονται στους αντιεμβολιαστές.

Ο αριθμός των πολιτών που δηλώνουν πως δεν θα εμβολιαστούν ποτέ τείνει να αγγίξει το 1.5 εκατομμύρια κάτι που προκαλεί αφενός προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα να χτιστεί ένα ικανό τείχος ανοσίας αφετέρου δείχνει πως το όριο αυτών που δύναται να εμβολιαστούν πλήρως βαίνει διαρκώς μειούμενο.

Τα όσα αναφέρουν στη δημοσκόπηση ως τρόπους με τους οποίους θα πειστούν δείχνουν επίσης ότι δύσκολα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Ελευθερία. Εξ όσων δεν έχουν εμβολιαστεί το 56% λέει πως δε θα εμβολιαστεί με τίποτα, το 14% αν έχει περισσότερη ενημέρωση χωρίς να δίδουν περαιτέρω στοιχεία για το τι ακριβώς ζητούν. Επίσης, το 8% δηλώνει πως θα εμβολιαστεί εάν καταστεί υποχρεωτικό στον χώρο εργασίας και ένα 8% αν τους προταθεί από εκπρόσωπο θρησκευτικό τον οποίο... εμπιστεύεται.

Σύμφωνα με στοιχεία που δεν συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι μεγαλύτερο στην περιφέρεια και σε μεσαίες ηλικίες ενώ πολιτικά δείχνουν να εντάσσονται σε μικρότερα κόμματα ή σε περιθωριακού τύπου πολιτικούς σχηματισμούς

Οι αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ

Το θέμα των αμυντικών συμφωνιών που υπέγραψε η ελληνική πλευρά με Γαλλία και ΗΠΑ εντάχθηκε και σε αυτή τη δημοσκόπηση τα ευρήματα της οποίας αναδεικνύουν τη λάθος πολιτική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό διότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματός του τάσσεται θετικά έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, το 65% των ερωτηθέντων λέει ναι στην ελληνογαλλική συμφωνία και μόλις το 18% λέει όχι. Μάλιστα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 48 λέει Ναι και το 31% Όχι. Το ποσοστό θετικής γνώμης στο ΚΙΝΑΛ εκτινάσσεται στο 83% ενώ υψηλό είναι και στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ με ποσοστό της τάξεως του 44%

Ανάλογη είναι και η εικόνα για την συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπου μόνο στο ΚΚΕ οι ψηφοφόροι είναι αρκετά λιγότερο θετικοί.

Συνολικά το 58% λέει Ναί στην Ελληνοαμερικανική συμφωνία όπου το 45% του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί και τη χαρακτηρίζει θετική έναντι 33% που την κρίνει αρνητικά. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ εμφανίζουν επίσης όπως και στην ελληνογαλλική υψηλά ποσοστά αποδοχής φτάνοντας στο 81% και στο ΚΚΕ 25%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 60% των πολιτών εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχο για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.

Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την οικονομία και την ακρίβεια το ποσοστό των πολιτών που τα χαρακτηρίζει θετικά είναι της τάξεως του 40% έναντι 42% που τα κρίνει αρνητικά γεγονός που αποτυπώνει και την ανησυχία των πολιτών για την πορεία της οικονομάις σε σχέση με την ενεργειακή κρίση που αυξάνει το κόστος ζωής.

Καταλληλότητα πρωθυπουργού και πρόθεση ψήφου

Η κυριαρχία οτυ Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση, αφού 28 μήνες μετά τις εκλογές του 2019 διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με τους πολίτες να θεωρούν πως δύναται να διαχειριστεί καλύτερα τις κρίσεις και την πορεία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 41% (μάλιστα είναι αρκετά υψηλότερο από το ποσοστό της Ν.Δ. Στη πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων) έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κινείται στα όρια των ποσοστό του κόμματός του. Μάλιστα παραμένει τρίτος πίσω από τον Κανένα ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 30%.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. Συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 36,5% έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ με την διαφορά να φτάνει στις 12 ποσοστιαίες μονάδες διατηρώντας το ισχυρό προβάδισμα που έχει από την επομένη των εκλογών. Μάλιστα η όποια φθορά προκλήθηκε την περίοδο του Αυγούστου αλλά και την μείωση της διαφοράς μετά την ΔΕΘ δείχνει να έχει αντιστραφεί.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει μια ανεπαίσθητοι αύξηση της τάξεως ανάλογη αυτή της μείωσης που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η όποια εξέλιξη θα διαπιστωθεί στην πορεία και εδικά μετά την εκλογή νέου αρχηγού,