Δημοσκόπηση Marc: Ισχυρό προβάδισμα 8% της ΝΔ για τις ευρωεκλογές

Δημοσκόπηση Marc: Ισχυρό προβάδισμα 8% της ΝΔ για τις ευρωεκλογές

Ισχυρό προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία επί του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε 12 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30,6% με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 22,6%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, η Χρυσή Αυγή με 6,2% και το ΚΚΕ με 5,3%.

Εκτός βουλής από τα κόμματα που συμμετέχουν σήμερα μένουν Ένωση Κεντρών που συγκεντρώνει 2,1%, το Ποτάμι με 1,3% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,1%. Σημαντικά ποσοστά, αλλά κάτω από το όριο εισόδου του 3%, συγκεντρώνουν η Ελληνική Λύση με 2,3%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,4% το Μέρα25 με 1,3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1% και η Δημιουργία Ξανά επίσης με 1,1%.

δημοσκόπηση

δημοσκόπηση

Στην εκτίμηση της εκλογικής επίδοσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της MARC, συγκεντρώνουν:

- 35% η ΝΔ και 25,9% ο ΣΥΡΙΖΑ (-9,1 μονάδες, με εύρος απόκλισης +/-2,6%), με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων

- 33,1% η ΝΔ και 27,7% ο ΣΥΡΙΖΑ (-5,4 μονάδες με εύρος απόκλισης +/- 2,4%), με κατανομή των αναποφάσιστων στο κόμμα προέλευσης τους.

Ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της έρευνα σχετικά με την παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τα οποία εμφανίζουν μόλις το 2,3% όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές να δηλώνουν ότι θα ξαναψηφίσουν λόγω των μέτρων. Αντίθετα, συντριπτικό ποσοστό 71,9% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος απαντά ότι «έτσι κι αλλιώς δεν θα ξαναψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ».

δημοσκόπηση

Γενικότερα, αναφορικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα, το 60% των ερωτηθέντων απαντά δεν τις θεωρεί σημαντικές (το 19% «όχι και τόσο σημαντικές» και το 41% «καθόλου σημαντικές») και το 36,9% σημαντικές (το 14,2% «πολύ σημαντικές» και το 22,7% «αρκετά σημαντικές»).

δημοσκόπηση

Στο ερώτημα ποιόν εμπιστεύεται περισσότερο για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το 40,2% απαντά «Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και μόλις το 27,9% «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα», ενώ το 31.9% δεν λαμβάνει θέση.

δημοσκόπηση