7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Δημοσκόπηση κόλαφος για Μ. Schulz και SPD

Δημοσκόπηση κόλαφος για Μ. Schulz και SPD

Μόνο το 17% των Γερμανών πολιτών θα ψήφιζε πλέον το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv. Υπενθυμίζεται ότι στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου το SPD είχε λάβει 20,5%.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) παραμένει το ισχυρότερο κόμμα με 34% (είχε λάβει 32,9% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου).

Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) θα ελάμβανε 9% εάν γίνονταν τώρα εκλογές, ενώ το Σεπτέμβριο είχε λάβει 10,7%, οι Πράσινοι (Die Gruenen) 12% (8,9% τον Σεπτέμβριο), η Αριστερά (Die Linke) 10% (9,2%) και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) 12% (12,6%).

Οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν ανέρχονται στο 25% (23,8% ήταν η αποχή τον Σεπτέμβριο ).

Εάν οι πολίτες ψήφιζαν απ΄ευθείας τον / την καγκελάριο, τότε την Merkel θα ψήφιζε το 47%, ενώ τον Schulz μόνο το 15%. Mάλιστα δεν θα τον ψήφιζε το 46%, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, από τους ψηφοφόρους του SPD, ενώ αντίθετα την Merkel θα την ψήφιζαν οι Χριστιανοδημοκράτες σε ποσοστό 90%.

Το 38% των ψηφοφόρων πάντως δεν θα ψήφιζε κανέναν από τους δύο.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να επιλύσει καλύτερα τα προβλήματα της Γερμανίας μόλις το 7% απάντησε το SPD, το 27% απάντησε η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), ενώ το 53 % κανένα.

Επίσης μόνο το 33% των Γερμανών πολιτών πιστεύει ότι ο Μartin Schulz είναι κατάλληλος για αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και το 50% τον θεωρεί ακατάλληλο. Από τους ψηφοφόρους του SPD, το 45% εκφράζεται αρνητικά γι'' αυτόν και μόνο το 46% τον θεωρεί κατάλληλο για την ηγεσία του κόμματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ