7ος χρόνος, ημέρα 2178η
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Δημοσκόπηση INSA: Αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το SPD θα μπορούσε να ηγηθεί του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού

Δημοσκόπηση INSA:  Αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το SPD θα μπορούσε να ηγηθεί του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού
Shutterstock

Το αυξανόμενο ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) τους φέρνει να ισοψηφούν με τους Πράσινους και, εάν οι βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία διεξάγονταν σήμερα, θα μπορούσαν να ηγηθούν τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, υποδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Bild am Sonntag θέλει το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να εξασφαλίζει 18% των προθέσεων ψήφου, τους Πράσινους επίσης 18% και τους φίλα προσκείμενους στον επιχειρηματικό κόσμο Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) το 12%.

Κατά συνέπεια, τα τρία κόμματα θα εξασφάλιζαν μαζί το 48% και θα μπορούσαν να σχηματίσουν τον λεγόμενο συνασπισμό του «φαναριού» (από τα χρώματά τους, κόκκινο, κίτρινο και πράσινο), καθώς οι υπόλοιπες παρατάξεις πλην των συντηρητικών δεν θα ξεπέρναγαν το 18%. Κάθε κόμμα πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 5% των ψήφων σε εθνική κλίμακα για να εκλέξει μέλη στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ.

Η δημοσκόπηση φέρει πάντως τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου, με το 26%. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στο 11% και η παράταξη Die Linke («Η Αριστερά») στο 7%.

Η Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, δεν θα είναι υποψήφια υπόψιν στις προσεχείς εκλογές.

Αντιστοίχως, ο Άρμιν Λάσετ, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για τη διαδοχή της κυρίας Μέρκελ, συνεχίζει να βλέπει τη δημοτικότητά του μειωμένη, εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε τις καταστροφικές πλημμύρες και διότι κατά φαινόμενα πληρώνει ακόμη το τίμημα του στιγμιότυπου στο οποίο συνελήφθη να γελάει ενώ ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εξέφραζε τη θλίψη του για τα θύματα, λίγα μέτρα μπροστά του.

Το SPD φυσικά έχει περάσει στην επίθεση, καθώς οσφραίνεται πιθανότητα νίκης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο ερώτημα για την υποθετική απευθείας εκλογή καγκελαρίου, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς, αντικαγκελάριος σήμερα, προηγείται καθαρά, με το 27% (+5% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα).

Ο κ. Λάσετ πάλι, βρίσκεται στο 14% (+1%), μια μονάδα μπροστά από την υποψήφια των Πρασίνων, την Αναλένα Μπέρμποκ, που παραμένει στο 13% (αμετάβλητο).

Υπενθυμίζεται ότι οι Πράσινοι παρουσίασαν την Τρίτη το πρόγραμμά τους που προβλέπει τη λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ελπίζοντας έτσι να αναζωογονήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία, η οποία σκόνταψε σε σειρά σφαλμάτων που διέγραψαν το ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα τους στο αρχικό στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ