Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία μετά την πανδημία θέλει η κυβέρνηση της Σκωτίας

Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία μετά την πανδημία θέλει η κυβέρνηση της Σκωτίας

Η κυβέρνηση της Σκωτίας δημοσίευσε σήμερα προσχέδιο νόμου για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μετά την πανδημία, εν μέσω αναταραχής για την Πρώτη Υπουργό της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας Νικόλα Στέρτζον έξι εβδομάδες πριν από κρίσιμες τοπικές εκλογές.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, εναπόκειται στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας να αποφασίσει την ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, στην οποία το Λονδίνο παραμένει κατηγορηματικά αντίθετο, αλλά η τοπική κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά την υγειονομική κρίση.

Το ερώτημα που τίθεται «Μπορεί η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητη χώρα;» φέρεται να παραμένει το ίδιο με αυτό του 2014, όπου η βρετανική επαρχία είχε αποφασίσει σε ποσοστό 55% να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το Brexit, κατά του οποίου οι Σκωτσέζοι ψήφισαν σε ποσοστό 62% το 2016, άλλαξε τα δεδομένα και αύξησε την επιθυμία για ανεξαρτησία.

Η υποστήριξη στην ανεξαρτησία και στο κόμμα της Νίκολα Στέρτζον, το SNP, μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας ελπίζουν να αποσπάσουν στις τοπικές εκλογές της 6ης Μαΐου μια τόσο μεγάλη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο που θα καθιστούσε αβάσιμη τη θέση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η οποία επιμένει να αρνείται στη Σκωτία νέα διαβούλευση.

Η Νίκολα Στέρτζον βλέπει τις εκκλήσεις για να παραιτηθεί να εντείνονται από την αντιπολίτευση, λόγω της αντιπαράθεσης σε σχέση με τη διαχείριση από την κυβέρνησή της των κατηγοριών σεξουαλικής παρενόχλησης κατά του προκατόχου της στην ηγεσία της κυβέρνησης και του SNP Αλεξ Σάλμοντ. Δικαστήριο της Σκωτίας τον Μάρτιο του 2020 απάλλαξε τελικά τον μέντορά της από τις 13 κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις και απόπειρες βιασμού σε βάρος εννέα γυναικών μεταξύ Ιουνίου 2008 και Νοεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με διαρροές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κοινοβουλευτική επιτροπή κατέληξε την περασμένη Πέμπτη στο πόρισμα ότι η Πρώτη Υπουργός «εξαπάτησε» το Κοινοβούλιο. Η Νίκολα Στέρτζον δεν παρέβη τον κώδικα δεοντολογίας στην υπόθεση του Άλεξ Σάλμοντ, είναι το πόρισμα ανεξάρτητης έρευνας που έγινε σήμερα γνωστό.