8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Δημόπουλος για Όμικρον: Υπερμεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα

Δημόπουλος για Όμικρον: Υπερμεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα

«Μέχρι στιγμής αυτά που ξέρουμε για την Όμικρον είναι ότι είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Άτομα που έχουν νοσήσει επαναμολύνονται. Φαίνεται ότι δε συνδυάζεται με βαρύτερη κλινική εικόνα κι έχει ήπια συμπτωματολογία», δήλωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 ο Θάνος Δημόπουλος ανέφερε ωστόσο ότι «πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός» ενώ σε σχέση με το αν ο ιός διαφεύγει της φυσικής ή τεχνητής ανοσίας, εκτίμησε πως «θα αποδειχθεί ότι τα εμβόλια προσφέρουν επαρκή κάλυψη από τη σοβαρή νόσηση ή την ανάγκη νοσηλείας σε νοσοκομείο».

Ο καθηγητής χτύπησε καμπανάκι για την επανεμφάνιση της ιλαράς και άλλων ιογενών λοιμώξεων, ως συνέπεια της παραμέλησης του προγράμματος των καθιερωμένων εμβολιασμών στα παιδιά.

«Πρέπει άμεσα να επανέλθουμε στην κανονικότητα των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα που καθορίζουν οι παιδίατροι για τα παιδιά μας» τόνισε με την ευκαιρία της έναρξης από τις 15 Δεκεμβρίου των εμβολιασμών για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών αποκλειστικά με Pfizer.

Να σημειωθεί πως η χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά είναι το 1/3 της δόσης των ενηλίκων και των εφήβων. Κάθε φιαλίδιο διαθέτει 10 δόσεις οι οποίες θα πρέπει να διατεθούν σε διάστημα 12 ωρών. Όταν ανοίγει ένα φιαλίδιο θα πρέπει να έχουν προγραμματιστεί 10 ραντεβού παιδιών αυτών των ηλικιών.